don quijote pintura - oda a guynemer en catalán

Páginas: 2 (336 palabras) Publicado: 3 de abril de 2013
Oda a Guynemer

Josep Maria Junoy, Poemes i cal·ligrames





Josep Maria Junoy iMuns (Barcelona 1887 - 1955) fou un periodista, poeta i dibuixant català. De jove va viure a París, on treballà de venedor de llibres i de marxant de pintura. Va fer dibuixar acudits de costums, anticlericals i dedenúncia social a Papitu (1908-1910). Influït per Apollinaire, també fou un dels introductors de la poesia avantguardista ja que vas ser l’introductor del cubisme en la literatura catalana, i va dirigir larevista avantguardista Trossos.
COMENTARI DEL POEMA:
Aquest poema se situa en el període de les avantguardes. Aquesta etapa sorgeix gràcies a l’assentament d’una literatura i art moderns, que fanadoptar una sèrie d’actituds i obres literàries i plàstiques que tenien en comú la voluntat de revolta i el rebuig de les formes i els criteris consolidats.Podem dir que aquest cal·ligrama és unasíntesi d’elements futuristes i cubistes.
Tracta sobre l’heroisme del famós aviador capità Guynemer que mor en combat (11/9/1917). El tema del poema és la defensa de la llibertat, és un cant als jovesherois defensors de la llibertat. El títol té un valor descriptiu: el cal·ligrama expressa els sentiments de lloança al jove capità de l’aviació francesa.

Aquest poema es pot dividir en duesparts:
a) El fons:
Destaca molt està escrit en majúscules i en punts. És l’escenari de l’acció el “cel de França”, que està escrit en francés.
b) El text:
Escrit en català, lletra majúscula i encos petit en forma d’estela del fum d’un avió que vola entre les constel·lacions. La forma en que està escrit representa l'ànima del capità Guynemer, que al morir en combat, puja al cel, descansant enpau.
Aquest poema no utilitza cap recurs mètric, el cal·ligrama ja és, en si, un recurs mètric del cubisme. No hi ha tampoc cap signe de puntuació, només utilitza lletres majúscules....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Trabajo oda a guynemer
  • Don Quijote
  • don quijote
  • Don Quijote
  • Don Quijote
  • don quijote
  • Don Quijote
  • DON QUIJOTE

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS