Drames Rurals

Páginas: 11 (2506 palabras) Publicado: 27 de enero de 2013
Idil·li xorc

Resum

Aquest conte narra la història de dos captaires que, pel fet de prometre’s, són objecte de burla, i són durament criticats per la gent del poble, la qual cosa desemboca en un desenllaç fatídic.
Idil·li xorc comença amb una detallada descripció d’un grup de captaires que descendeixen per la rampa de la carretera del poble. El narrador comença fent una descripció méssuperficial, de la massa en conjunt i, a mesura que s’apropen, es centra en una descripció més detallada de cadascun individualment.
La marxa s’atura quan es troben al Tit i la Laia, dos captaires del poble, asseguts junts en un banc; aleshores comencen a insultar-los i burlar-se’n, pel simple fet que dues persones d’edat avançada (al voltant dels 60 anys) es vulguin prometre.
A partir d’aquí, elrelat fa un salt enrere, explicant com els dos captaires han començat la seva relació.
El Josep (Tit), va ser atropellat per un carro quan era petit, i és per això que camina amb dificultats, amb l’ajuda de dos bastons; per aquest motiu, per arribar diàriament a la vila per captar ha de sortir de casa seva molt més d’hora que la resta de captaires. Un dia, la Laia ha de sortir també d’hora de casaperquè uns senyors prometen donar-li carn, de manera que es troben pel camí, i comencen a parlar de les seves desgràcies. És en aquestes que, asseguts en un banc on paren a descansar, en Tit li proposa matrimoni a la Laia, i aquesta accepta. Poc després arriba el grup de captaires, moment en què comença el calvari de la pobra parella.
Malgrat les crítiques de la gent, acaben convencent el rector ies casen. A la sortida de l’església, un grup de gent del poble, a pedregades, acaba amb la vida del Tit, que és l’únic que no arriba a temps per refugiar-se dins l’església de nou.


Personatges

El Josep, també anomenat Tit, és un captaire de 60 anys, personatge principal d’aquest drama, que n’acaba sent víctima mortal. Camina amb dos bastons, a arrel d’un accident de petit. La sevafamília el maltracta i se n’aprofita. Es casa amb la Laia.
La Laia és l’esposa del Josep. Té 53 anys i també és captaire. És alta i molt prima, de “cara escaienta”. Viu en una barraca, i hi cria conills. No té ni familiars ni amics.
Dins el grup de captaires descrit al principi del relat hi ha la Gonya, qui liderava “l’escamot de l’exèrcit de la misèria i la ganduleria”; la Xica Llosca, que semprerondina; el Queló, “el beneitet”, barbamec, de 25 anys; el Nen del Bec, un home de 80 anys, captaire per ganduleria, malvist entre la gent; el cec de Pla de Juli, que acaba sent el testimoni del casament, juntament amb el campaner; el nét del cec, en Jaume, i la Llúcia i la Conilla, dues “velletes remenudes i bufones”, que es barallen a tothora, malgrat que no poden viure l’una sense l’altra (són comgermanes).
I per últim, el rector del poble que casa la Laia i el Tit i, després de la desgràcia de la mort d’en Josep, escridassa la gent del poble implicada, intentant-los donar una lliçó.

Temes i subtemes

El tema principal d’aquest drama és la falsa idoneïtat de l’amor, donat la complexitat de l’ésser humà i la influència de la realitat que ens envolta.

Com a gran part de Dramesrurals, hi és present la insolidaritat humana, en una població deshumanitzada per un entorn de misèria i aïllament social, així com el primitivisme de les masses que actuen inconscientment, deixant-se emportar per les passions més baixes. El motiu pel qual la població, en Idil·li xorc, persegueix d’aquesta manera la parella és, en el fons, per enveja.
D’altra banda, també és tractat el subtema delsmatrimonis de conveniència: el Tit proposa matrimoni a la Laia perquè, donat les seves precàries condicions, li convé.

Comentari

El relat rep aquest títol “Idil·li xorc” ja que es tracta una història d’amor idíl·lica que topa amb la crua realitat i acaba en la desgràcia.

Està narrat en tercera persona, amb un narrador omniscient, i hi ha abundants descripcions, concretament de persones...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Drames Rurals
  • Drames rurals
  • Drames Rurals
  • Drames Rurals
  • Drames Rurals
  • Drames Rurals
  • Drames Rurals
  • DRAMES RURALS

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS