Dret constitucional apuntes

Páginas: 68 (16988 palabras) Publicado: 16 de junio de 2014
Part segona. L'organització territorial
TEMA 8. Principis de l'organització territorial de l'estat
Com a característiques generals de la CE quant a la forma de l'estat és una CE autonòmica, ja que Espanya es constitueix per un Estat de les autonomies, per tant és autonòmic però no és un estat federal, característica que la podem deduir de l'art. 2 de la CE.
Pel que fa la forma de govern laCE és monàrquica, en concret monarquia parlamentària (art.1.3).
A més, la CE és una CE democràtica ja que l'art. 1.1 qualifica l'estat com a social i democràtic de dret que incorpora com a elements característics el reconeixement del dret i de les funcions públiques. Incorpora l'establiment de la divisió de poders.
Pel caràcter de les normes que es contenen a la Ce hem de dir en primer lloc quela CE és una norma jurídica, escrita en un text únic i codificat. Pel seu volum és una CE extensa i pel que fa les fonts d'inspiració, és una CE derivada, s'inspira en el constitucionalisme históric per una banda, i en el const europeu pos-guerra per una altra. En l'ambit de la distribució territorial es diu que s'inspira en la c.italiana.
Pel que fa a la seva reforma es caracteritza per laseva rigidesa, la qual cosa es considera per alguns autors com un dret negatiu ja que dificulta la modificació del text a les necesitats del temps.
És una CE consensuada, o sigui, fruit de un compromís de diferents forces polítiques que dona lloc a un text imprecís i a vegades ambigü.
A l'OJ juntament amb la CE es reconeixen altres normes jurídiques que desenvolupen funcions constitucionals que ladoctrina considera que constitueixen juntament amb la CE el bloc de constitucionalitat. Aquesta doctrina es fonamenta en l'art. 28.1 de la LOTC, en definitiva que comporta que algunes definicions que formen part d'aquest bloc puguin comportat la vulneració de la CE, encara que seria una vulneració indirecta i no pas directa. Estem parlant dels estatuts d'autonomia.
Diferents modelsd'organització territorial de l'estat:
Historicament hi han 2 grans models:
- Estat unitari (França): sorgeix amb la constitució francesa de 1791 que va establir una org uniforme i centralitzada que va esdevenir al final un model que va ser incluit en molts altres estats d'arreu. Es caracteritza per 3 principis: unitat, uniformitat i centralització.
El principi d'unitat estarem sempre davant d'un solestat. A més és un estat centralitzat, on hi ha unicament una sola instància amb capacitat de direcció política i administrativa. Per tant un estat unitari té un sol executiu, un sol parlament, i un sol poder judicial. És també d'aquest centre d'on depenen totes les decisions administratives de manera que l'administració sota el principi de subordinació jerarquica ha d'executar de manera uniforme lamateixa decisió en tot el territori. Les uniques divisions territorials existents (municipis, provincies...) son simples subscripcions administratives pel poder estatal.
En el principi d'uniformitat l'OJ és únic, el mateix per tots els ciutadans de manera que tant la CE com les lleis i els reglaments tenen eficàcia a tot el territori i vincula a tots els ciutadans per igual.
L'estat unitari haanat evolucionant, per tant partint d'aquest estat unitari hi han variants que modifiquen algunes de les seves característiques, per exemple on les decisions polítiques estan centralitzades en un sol poder però l'ambit administratiu està descentralitzat.
Es trencarà l'absoluta centralització del poder polític, permitint que altres àmbits del poder polític puguin adoptar també decisions. Aquestsno només s'autoadministren sino que més a més en determinades materies s'autogovernen.
Motius pels quals es tendeix a modificar l'estructura de l'estat unitari: tècnics o d'eficàcia, democràtics, d'ordre de respecte a les nacions o nacionalitats.
Tot això no fa que l'estat unitari esdevingui un estat federal.
- Estat federal (EUA): Constitució dels EUA del 1877. La C. és fruit d'un pacte...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Apuntes Constitucional
  • Apuntes de constitucional
  • Dret Constitucional
  • dret constitucional
  • Apuntes De Derecho Constitucional
  • Apuntes del constitucionalismo español
  • Apunte historia constitucional
  • Apuntes derecho constitucional

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS