eawvyuihLS

Páginas: 8 (1925 palabras) Publicado: 11 de diciembre de 2013
Biografia[modifica | modifica el codi]



Estàtua d'Albert Einstein a l'Acadèmia Israeliana de Ciències i Humanitats.
Einstein va néixer a Ulm (Baden-Württemberg) el 14 de març de 1879. Va créixer a Munic i més tard a Itàlia.
Malgrat que arribaria a ser un dels més importants físics teòrics, un mestre seu va dir al seu pare: "No farà mai res de profit". Interessat en les matemàtiques als 12anys, als 15 es va sentir atret per l'àlgebra i la geometria i finalment pel càlcul infinitesimal. Tot i haver-se graduat a l'Escola Politècnica Federal de Zuric l'any 1900 com a professor de matemàtiques i física, no va poder tenir cap plaça a la universitat. El 1896 renuncià a la ciutadania alemanya, i el 1901 va obtenir la nacionalitat suïssa. Sense poder accedir a la universitat cercà unafeina temporal a Berna i posteriorment una d'indefinida a l'Oficina de Patents suïsses el 1904.
El 1895, als 16 anys, escriu el seu primer assaig científic: Sobre la investigació de l'estat de l'èter en un camp magnètic. Seguí la formació superior a Suïssa, a l'ETHZ. Allà conegué als seus companys d'estudis: Marcel Grossman i Mileva Marić (amb la qual es casaria), i Michele A. Besso, un enginyersuís que després seria el seu millor amic. Es va doctorar el 1905, a l'ETHZ (com era conegut el Eidgenössische Technische Hochschule de Zuric) Institut Federal de Tecnologia. Llavors va començar els seus primers estudis teòrics, amb tres articles importants: el primer explica l'efecte fotoelèctric, el segon presenta la teoria de la relativitat restringida, i al darrer hi explica el moviment brownià.El 1914, just abans de la Primera Guerra Mundial, torna a Alemanya i s'estableix a Berlín durant uns quants anys. El seu pacifisme i activitats polítiques, però, especialment, els seus orígens jueus, irritaven als nacionalistes alemanys, que van fer una campanya de descrèdit contra ell i les seves teories.
El 1919 es divorcià de Mileva Marić i es tornà a casar uns mesos després amb ElsaLoewenthal.
Amb l'arribada al poder d'Adolf Hitler l'any 1933 va ser acusat pel règim nazi de crear una "Física jueva" en contraposició de la "Física alemanya" o "Física ària", arribant a patir atacs de físics tant importants com Johannes Stark i Philipp Lenard. Aquell mateix any se'n va anar d'Alemanya per anar als Estats Units. El 1940 va rebre la ciutadania americana.
Albert Einstein va morir aPrinceton, estat nord-americà de Nova Jersey el 18 d'abril de 1955.
Trajectòria científica[modifica | modifica el codi]


Premi Nobel de Física
(1921)


Primera Conferència Solvay de 1911. Albert Einstein es troba situat, a la fila posterior, el segon per la dreta
Els articles de 1905[modifica | modifica el codi]
El 1905 es va doctorar amb la tesi Una nova determinació de les dimensionsmoleculars. Aquest mateix any va escriure quatre articles fonamentals sobre la física a petita i gran escala. Hi explicava el moviment brownià, l'efecte fotoelèctric i desenvolupava la relativitat especial i l'equivalència massa-energia. El treball d'Einstein sobre l'efecte fotoelèctric li faria guanyar el Premi Nobel de Física l'any 1921.
Aquests articles van ser enviats a la revista "Annalen derPhysik" i són coneguts generalment com els articles del "Annus Mirabilis" (del Llatí: Any extraordinari).
Moviment brownià[modifica | modifica el codi]
Article principal: Moviment brownià
El primer dels seus articles de 1905, titulat Sobre el moviment requerit per la teoria cinètica molecular de la calor de petites partícules suspeses en un líquid estacionari, cobria els seus estudis sobre elmoviment brownià.
L'article explicava el fenomen fent ús de les estadístiques del moviment tèrmic dels àtoms individuals que formen un fluid. El moviment brownià havia desconcertat a la comunitat científica des del seu descobriment per Robert Brown l'any 1827. L'explicació d'Einstein proporcionava una evidència experimental incontestable sobre l'existència real dels àtoms. L'article també aportava...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS