Eclesiologia

Páginas: 10 (2381 palabras) Publicado: 17 de octubre de 2012
L’ESGLÉSIA, EDIFICADA SOBRE EL FONAMENT DE
JESUCRIST I DELS APÒSTOLS

2.1. JESÚS I LA FUNDACIÓ DE L’ESGLÉSIA
Tema debatut sobretot en el Modernisme. Ja que fins aleshores no s’havia debatut la qüestió de la fundació de l’església per part de JC.
A. Loisy, (a ppis de segle XX), en la seva obra “l’Evangeli i l’Església” va dir: “Jesús va anunciar l’arribada del Regne deDéu i el que ens ha arribat és l’Església”.
Des de el modernisme a Pius XII, es troba a E. Denzinger: “El magisterio de la Iglesia”. Cada text té un nº s’abrevia amb Dz. Un altre autor va afegir alguns textos, per això hi ha una doble numeració (Schönmetzer) (DS).
Puis X fa jurament contra els errors del modernisme (TEXT 1)
Davant les dades exègetiques l’església ha matisati hi ha hagut una mena de consens. No hi ha prou dades afirmar la institució de l’església per JC.


Jesús ha fundat l’església?, Hi ha tres posicions entre els teòlegs:


1. S’afirma d’una forma diferent que als manuals clàssics. Previsió de l’Església per part del Jesús pre-pasqual. Cal prendre les accions de Jesús en la vida pública, com origen d’allò que preveia com Esglésiaque serà constituïda desprès de pasqua, mort de Jesús. Autors: Congar, Ratzinger...


2. Prefereix parlar d’una Església no formada directament per Jesús, sinó en l’autoconeixement d’Ell, tot el que Jesús va fer i va dir, va provocar l’arribada de l’Església. Autors: H. Kung


3. Posició més radical. H. Kung més tard (1974), l’església fundada desprès de JC, no es fundada per Ell(realitat post-pasqual). Visió incompatible amb l’església. JC només estaria en el origen de l’església, ell pretenia l’arribada del Regne de Déu, això no coincideix amb el que passarà després de la 1ª pasqua.


Què diem nosaltres? Què diuen els evangelis? (sobre la fundació de l’Església)

Anàlisis Bíblic:
1. Jesús durant la seva vida pública elegeix, forma i santifica ungrup de deixebles. N’elegeix 12 igual que les 12 tribus.

2. Abans de la seva passió i mort, Jesús promet la vinguda i la força de l’Esperit Sant als apòstols, (Lc 24,46ss).

3. Textos de l’últim sopar, institució de l’Eucaristia. Jesús volia celebrar la Pasqua amb els deixebles. Memorial de Crist (Crist mana celebrar-lo), 1 Co: feu això en memòria meva.

4. Textos que ensparlen del manament missioner i l’encàrrec de perdonar els pecats. Final d’evangelis sinòptics i Jn 20 = convertir i batejar als pobles, perdó dels pecats.

CONCLUSIÓ:
Des de la posició catòlica hauríem d’estructurar: d’una banda existeix en la intenció i actuació de Jesús (d’acord amb els textos) el fet de que ell preveia la fundació de l’Església. Actes eclesiològicament rellevants (actituds deJesús). En l’autoconsciència de Jesús podem veure que l’Església es preveia.
Existeix una continuïtat històrica entre l’Església després de la Pentecosta, la comunitat de l’últim sopar, el grup dels dotze que Jesús havia format. L’Església es forma definitivament per Pentecosta. (TEXT 2).


2.2 L’ESGLÉSIA, EDIFICADA SOBRE EL FONAMENT DELS APÒSTOLS

2.2.1. La constitució dels “dotze” per partde Jesús.
(Mc 3,14). Al N.T. trobem quatre llistes de l’elecció dels dotze:


Mt 10, 1-4 Mc 3, 16-19 Lc 6, 13-16 Ac 1, 13

Simó Pere Pere Pere Pere
Andreu Jaume Andreu Joan
Jaume Joan Jaume Jaume
Joan Andreu Joan Andreu

Felip Felip Felip Felip

A Actes,Maties substitueix a Judes Iscariot.


Perquè Jesús elegeix dotze?, Unanimitat tant protestantisme com catolicisme. Simbolisme de les 12 tribus. Esperança del poble de l’arribada del Messies, que vindria per jutjar les 12 tribus d’Israel. Textos NT on s’especifica: Mt 19,28; Lc 22, 29-30 – Promesa simbòlica que fa Jesucrist de l’elecció dels dotze per jutjar les 12 tribus d’Israel....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Eclesiologia
  • eclesiologia
  • Eclesiologia
  • Eclesiologia
  • Eclesiología
  • Eclesiologia
  • eclesiologia
  • Que es eclesiologia?

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS