economia macro resum

Páginas: 7 (1568 palabras) Publicado: 1 de noviembre de 2015
Llei d’okun: regularitat empírica que defineix la relació negativa existent entre la variació de la taxa d’atur i la taxa de creixement mesurada a través del PIB. Û=-d(y-k). Segons resultats econometrics de varis anys: û=-0.4(y-2.5%). Creixement del PIB inferior al 2.5% -> Atur augmenta, creixement superior al 2.5%->atur disminueix, creixement igual 2.5%->atur nul.
Corba de Philips: estudia larelació entre la inflació i l’atur (u) entre 1861-1957 i va trobar un “trade off” entre inflació i atur. Nova: π=πe -
Paradoxa de Giffen: quan la demanda d’aquests baixa al augmentar la renta. Això passa perquè els consumidors decideixen adquirir béns de millor qualitat.
Regla de Taylor: és una formula empírica sobre el comportament que han seguit els bancs centrals històricament. Aquestaformula relaciona inflació i TDI. En períodes d’inflació molt alta els BC han optat per augmentar el TDI i així refredar l’economia, i en èpoques d’inflació baixa, els BC han optat per disminuir el tipus d’interès i animar l’economia. En el cas de EUA: i=0’01-0’5(Yp-Ye)+0’5π
Funcions del diner: dipòsit de valor (1€ sempre val 1€), mitjà de pagament acceptat (genera confiança, és legal), unitat decompte (es quantifica el valor en €).
Ceteris paribus: és un recurs que s’utilitza per aïllar l’influencia que alguna variable en concret exerceix sobre un fenomen que estigui condicionat per molts factors.
3 instruments de política fiscal: Despesa publica, transferències, impostos. Per augmentar la renda d’una economia: fer PF expansiva: augment G, augment TR, disminució T (Ceteris Paribus).Corbes d’indiferència: cada corba ens mostra una utilitat diferent. Com més amung, més satisfacció tenim. U3 està més que U1, per tant ens dona més satisfacció. PROPIETATS: les corbes més altes son preferides a les més baixes, tenen pendent negatiu, no es poden creuar, són convexes.
Relacio del cost marginal i el cost variable mitjà: si tenen el comportament esperat: Quan el CV mitjà decreix, el valordel cost marginal < CV mitjà. Quan el CV mitjà creix, el valor del cost marginal >CV mitjà.
Llei de la productivitat marginal decreixent: a mesura que s’afageixen unitats d’un factor variable a quantitats fixes de tots els altres factors, s’arriba a un punt a partir del qual el PMg del factor variable comença a disminuir.
Rendiments d’escala: té a veure amb la producció a ll/t, ja que relacional’increment de tots els factors (L i K) amb la variació de la producció, la qual pot ser de forma creixent, constant o decreixent. Creixents: si augmentem els factors de producció en una proporció, la producció ens augmenta en una proporció més alta. Constants: si augmentem els factors de producció, la producció ens augmenta en la mateixa proporció. Decreixents: si augmentem els factors de produccióen una proporció, la producció ens augmenta en una proporció més baixa.
Efecte substitució: recull la incidència d’un canvi en els preus relatius i ens diu que quan augmenta el preu d’un bé o servei, la quantitat demandada d’aquest bé es redueix, ja que se substitueix per altres béns.
Efecte renda: recull la incidència d’un canvi en la renda real dels consumidors de manera, que en augmentar elpreu d’un bé, la renda real es redueix i el consumidor pot comprar una quantitat més petita de tots els béns, inclòs el bé que ha pujat de preu.
Atur friccional: es l’atur mínim irreduible en una societat dinàmica, en aquest atur hi ha les persones que es troben a l’atur en un moment de trànsit d’un lloc de treball a un altre, les persones que busquen la seva primera feina. Es refereix atreballadors i feines heterogènies, no nomes a un sector concret, ni a unes qualificacions determinades, una mica d’atur friccional es bo a la societat. Es pot millorar millorant el sistema de comunicació de demandants de feina i oferents de feina.
Atur estructural: es refereix a les taxes d’atur de llarg termini, al marge de les fluctuacions econòmiques, es crònic. Es deu als desajustaments que hi ha a...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Resumen Macro Economia
  • Resumen De Conceptos Macro Economia
  • "Macro economía"
  • Macro economia
  • Economia macro
  • Macro Economio
  • Economía Macro
  • Macro Economia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS