eii soy yo

Páginas: 7 (1547 palabras) Publicado: 14 de junio de 2013
Proves d’Accés a la Universitat. Curs 2010-2011
Història de la filosofia





Aquesta naturalesa [que Déu m’ha donat com a ésser compost de cos i ment] m’ensenya prou bé a fugir de les coses que em causen una sensació de dolor i a buscar les que em transmeten alguna sensació de plaer; però no veig que a part d’això m’ensenyi que d’aquestes diferents percepcions dels sentits hàgim deconcloure res tocant a les coses que hi ha fora de nosaltres Idea principal sense que la ment les hagi examinat curosament i amb molta atenció. Ja que és només a la ment, em sembla, i no al compost de ment i cos, que pertany el coneixement de la veritat d’aquestes coses. Idea principal. La veritat és innata a la ment i no es troba a l’experiència sensible..
Així, tot i que una estrella no emprodueixi una impressió més gran en l’ull que el foc d’una petita espelma, no hi ha en mi cap facultat real o natural que m’indueixi a creure que no és més gran que aquest foc, Els sentits o l’experiència sensible no són un criteri de veritat sinó que simplement ho he jutjat així des de petit sense cap fonament racional només per costum. I si bé quan m’acosto al foc sento calor, i si m’hi acosto una micamés també sento dolor, no hi ha cap raó que em pugui convèncer que en el foc hi hagi cap cosa semblant a aquesta calor que sento, ni tampoc a aquest dolor. L’experiència no ens dóna la veritat. La intuïció sensible és inferior a la intuïció intel·lectual.

DESCARTES. Meditacions metafísiques, VI



1. Expliqueu breument (entre vuitanta i cent paraules) les idees principals del text i com hiapareixen relacionades. [2 punts]

Idea principal: és només a la ment que pertany el coneixement de les coses sensibles.

Idees subordinades:
- les sensacions de dolor i plaer no estan en les coses sinó que són apreciacions subjectives de la ment. És a dir, els sentits no ens donen la veritat, perquè la veritat no està en les coses.

- les qualitats secundàries no estan en les coses.Hem après de petits a atribuir a les coses qualitats objectives que realment no ho són. Només les qualitats primàries són realment objectives.

Sentit del text: Descartes ens vol donar a entendre que és la ment qui amb la intuïció intel·lectual pot captar la naturalesa simple, qualitat primària, que és l’essència de la realitat, .l’extensió.

2. Expliqueu breument (entre cinc i quinze paraulesen cada cas) el significat que tenen en el text els mots següents: [1 punt]

a) «ment»: és la res cogitans que representa en el text la seu de les veritats innates que ens han de permetre jutjar sobre la realitat sensible.

b) «cos»: substància material que, segons el text, experimenta les idees adventícies, qualitats secundàries de les coses, i que no és font de coneixement veritable, ja queaquest resideix només en la ment.

3. Expliqueu el sentit de la frase següent del text: «Ja que és només a la ment […] i no al compost de ment i cos, que pertany el coneixement de la veritat d’aquestes coses». (En la resposta, us heu de referir als aspectes del pensament de Descartes que siguin pertinents, encara que no apareguin explícitament en el text.) [3 punts]

Ment = res cogitans  potconèixer la realitat sensible amb ajuda de la intuïció, trobant les naturaleses simples a través de l’anàlisi. En aquest procés, l’evidència (la claredat i distinció) serà el criteri de veritat.

Per això, Descartes en la frase nega al cos la possibilitat de conèixer la veritat. L’origen del coneixement no estarà en els sentits (contra l’empirisme) sinó únicament en la ment (en les idees innateso naturaleses simples).

Quan la frase diu que el coneixement de la veritat pertany a la ment i no al compost ment i cos, fa referència a què el cos produeix interferències en la ment a causa dels sentits que ens enganyen constantment i ens condueixen a l’error. De manera que si volem jutjar amb certesa, hem de renunciar al coneixement sensible i conèixer les coses per la raó, és a dir, a...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Eii Hello
  • eii que pasa
  • Anemia en eii
  • Mundo Contemporáneo Eii
  • PROBIOTICOS EN EII
  • Eii que tal?
  • Eii Holaaaaa
  • Guía Informes EII PUCV

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS