El Color De Los Ojos (Catalán)

Páginas: 8 (1796 palabras) Publicado: 14 de marzo de 2013
El Color dels Ulls

Sumari
* Coloració dels ulls: conceptes bàsics

* Determinants:
* Antropològics
* Genètics

* Colors en Humans:
* Castany
* Àmbar
* Avellana
* Verd
* Blau
* Gris

* Condicions Anòmales:
* Canvis en el color dels ulls
* Heretocromia
* Anirídia
* Albinisme
* Anell deKayser-Fleischer

* Webgrafia

Coloració dels ulls: conceptes bàsics
El color dels ulls és un tret genètic que està determinat per la quantitat i distribució de melanina en l’iris. La seva manifestació ve determinada per diversos gens, que actuen conjuntament.
Podem considerar que hi ha tres elements en l’iris que són els responsables del color: la melanina de l’epiteli, la melanina de lapart anterior de l’iris, i la densitat de l’estroma.
La melanina pot ser de dos tipus: eumelanina, d’un color marró fosc, i feomelanina, d’un groguenc vermellós. Conjuntament , també hi pot intervenir un altre pigment, el lipocrom.
En tots els fenotips, exceptuant les condicions anòmales, el pigment de l’epiteli sempre és eumelanina, de manera que la variació del color es deu principalment pelpigment de la part anterior de l’iris, i per la quantitat de llum que absorbeix l’estroma, capacitat determinada per la seva densitat.

Determinants
Determinants antropològics
En general, existeix certa homogeneïtat en el color dels ulls, essent el més comú el color castany. En Europa, però, s’ha generat una gran diversitat de colors.
Aquest fenomen es va atribuir inicialment a un efectesecundari de la selecció natural, associada a la pell més clara, per assegurar una quantitat de vitamina D suficient en els individus de regions allunyades de l’equador. Investigacions més actuals van demostrar que la pigmentació de la pell és afectada de manera molt lleugera, o inclusiu nul·la, pels gens dels colors els ulls, i que es tractava d ‘una hipòtesis incorrecta.
Posteriorment, algunsgenetistes com Luigi Cavalli-Sforza, van afirmar que es tractava d’una selecció sexual: quan un gènere supera en número a l’altre, els individus del grup majoritari es troben amb una competència per a trobar parella, i han de recórrer a estratègies per a captar l’atenció, com l’ús de colors exòtics.

Determinants genètics
El color dels ulls és un caràcter hereditari influït per diversos gens. Enhumans se’n coneixen alguns:
* EYCL1: responsable de la determinació dels colors verds (al·lel dominant) i blaus (al·lel recessiu). Es troba en el cromosoma 19.
* EYCL2: principal responsable del color marró. No es coneix amb exactitud, però es creu que es troba en el cromosoma 15.
* EYCL3: està entre els gens reguladors de la quantitat de melanina en l’organisme, i per tant és l’únicpunt de relació que es troba entre la pigmentació de la pell, la dels cabells i la coloració dels ulls. Es troba en el cromosoma 15, i és el principal responsable dels colors marró (al·lel dominant) i blau (al·lel recessiu).
De fet, entre aquests gens es troba també el gen P (situat en 15q11-12), que és el responsable de l’albinisme de tipus 2, o també anomenat com OCA2.
* Altres gensrelacionats són el SLC24A4 (situat en 14q32-12), i el TYR (situat en 11q14-q21), amb funcions menors en la coloració dels ulls.
Tot i que parlem de gens, els veritables responsables de la variació del color dels ulls són polimorfismes de nucleòtids simples, o SNP, dintre d’aquests gens. Actualment no es coneixen amb exactitud tots ells, ni el número dels que contribueixen en aquestes variacions, peròs’estan trobant candidats dels que tenen major implicació.
Un estudi realitzat per la Universitat de Copenhage exposa que un únic SNP, localitzat en HERC2, regula l’expressió del gen per a OCA2: és el responsable de la tonalitat blava dels ulls en un 74%.
Un altre estudi, fet per la Facultat de Medicina de la Universitat Erasmo de Rotterdam en 2009, va descobrir que, d’un total de 37 SNP...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Color de Ojos
  • Color de ojos
  • Cambiar color de ojos photosshop
  • cambiar color de ojos
  • Droshopila de que color tienen los ojos
  • el fenomeno ojos de color
  • Tipos De Colores De Ojos
  • tipos de color de ojos

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS