El color

Páginas: 5 (1114 palabras) Publicado: 2 de diciembre de 2014

El color


Podem començar directament dient que el color en si no existeix, no és una característica de l'objecte, és més aviat una apreciació subjectiva nostra. Per tant, podem definir-ho com, una sensació que es produeix en resposta a l'estimulació de l'ull i dels seus mecanismes nerviosos, per l'energia lluminosa de certes longituds d'ona.
El color és doncs un fet de la visió queresulta de les diferències de percepcions de l'ull a diferents longituds d'ona que componen el que es denomina l'espectre de llum blanca reflectida en una fulla de paper. Aquestes ones visibles són aquelles, la longitud de les quals està compresa entre els 400 i els 700 nanòmetres ( unitat de longitud que s'usa habitualment per a mesurar les longituds d'ona de la radiació ultraviolada i els raigsgamma, entre d'altres); més enllà d'aquests límits segueixen existint radiacions, però ja no són percebuts per la nostra vista (infrarojos, etc.) 
El que passa quan percebem un objecte d'un determinat color, és que la superfície d'aquest objecte reflecteix una part de l'espectre de llum blanca que rep i absorbeix les altres. La llum blanca està formada per tres colors bàsics: vermell intens, verd iblau. Per exemple, en el cas d'un objecte de color vermell, aquest absorbeix el verd i el blau, i reflecteix la resta de la llum que és interpretat per la nostra retina com a color vermell. Aquest fenomen va ser descobert per Isaac Newton, que va observar que quan un raig de llum blanca traspassava un prisma de cristall es dividia en un espectre de colors idèntic al de l'arc de Sant Martí: vermell,taronja, groc, verd, blau, indi i morat. 
Endinsant-nos en els tipus de colors ens topem amb els colors primaris. Els colors primaris additius (síntesi additiva del color) s'aconsegueixen amb l'emissió de llum. El vermell, verd i blau en combinar-los produeixen el blanc. Cal esmentar, com he dit, que la unió és additiva. Això es comprova quan en combinar colors foscos superposats es van formantcolors amb més llum o, el que és el mateix, més clars.
Podem destacar alguns casos de colors additius primaris tals com:
• De la superposició del vermell i verd es produeix el Groc.
• De la superposició del vermell i el blau es produeix el Magenta.
De la superposició del verd i el blau es produeix el Cian.
Aixì doncs, de la superposició dels tres feixos blau, groc i vermell n’apareix el blanc.Aquest fet el podem observar en el següent dibuix.




Anteriorment, de la sobreposició dels colors primaris additius, he esmentat els colors secundaris o també nomenats colors pigment o colors primaris sostractius (síntesi sostractiva del color), els quals són els tres colors bàsics a partir dels quals es poden formar la resta.
Es basen en la llum reflectida dels pigments en lessuperfícies.
Els colors primaris sostractius són el cian, el magenta i el groc. Barrejant els tres alhora s'obté el negre, el color més fosc i de menys quantitat de llum.
El procés es coneix com a síntesi sostractiva i consisteix que cada vegada que es van barrejant colors bàsics s'obtenen colors més foscos, o el que és el mateix, es va restant llum.
Algunes combinacions són:
• De la barreja groc imagenta s'obté el vermell.
• De la barreja magenta i cian s'obté el blau.
• De la barreja magenta i cian s'obté el verd.
I, com he dit, de la barreja de groc, magenta i cian s'obté el negre.








A banda de la seva classificació jerárquica, els colors tenen també unes propietats inherents que els permet distingir-se d'uns altres i els permet adoptar diferents definicions de tipus decolor.
Tot color posseeix una sèrie de propietats que el fan variar d'aspecte i que defineixen la seva aparença final. Entre aquestes propietats cal distingir:
Matís o To
És l'estat pur del color, sense el blanc o negre agregats, i és un atribut associat amb la longitud d'ona dominant en la barreja de les ones lluminoses. El Matís es defineix com un atribut de color que ens permet distingir el...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Colores
  • El color
  • El Color
  • Color
  • Color
  • Color
  • Colores
  • el color

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS