El Disseny Periodístic

Páginas: 21 (5080 palabras) Publicado: 19 de noviembre de 2012
Introducció
El canvi tecnològic no és un procés nou: la humanitat ha estat marcada per una contínua cerca de mitjans i instruments que facilitin el desenvolupament de les diferents civilitzacions.

Des dels seus orígens, l’home ha mostrat una preocupació per poder-se comunicar i poder informar-se de tot allò que ocorre al seu voltant. No obstant, el gran salt arriba quan Gutemberg inventa eltipo mòbil, un sistema de composició versàtil el qual va suposar l’inici d’un procés que ha culminat amb el que denominem ‘societat de la informació’.

La tècnica del disseny periodístic és aquella que ens permet plasmar en un mitjà imprès tots els coneixements d’aquesta disciplina. Per tant, el disseny periodístic l’entenem com a tècnica des del moment que ens permet elaborar les pàgines d’unmitjà imprès d’acord amb uns criteris bàsics prèviament determinats. En el procés de desenvolupament de la comunicació de masses, la premsa ha cobert tradicionalment la funció d’instrument essencial.

1. Apunts sobre el disseny en Premsa Diària:


El diari és el mitjà periodístic imprès per excel·lència. El concepte periòdic és sinònim del concepte diari .

Una definició clàssica de diariés la que ofereix Dovifat: “ El diari és l’instrument que dona els esdeveniments més recents en els més curts i regulars períodes a la més àmplia circulació.” A aquesta definició hem d’afegir que és un instrument que utilitza la paraula impresa i la imatge estàtica sobre suport paper.

El disseny periodístic forma part integral d’aquest procés de transmissió. La competència dels mitjansaudiovisuals ha estat decisiva per millorar la imatge caduca que ja començaven a tenir alguns diaris.
2. Breu història del Disseny Periodístic:


L’aparició dels primers diaris va estar marcada per una falta total d’un disseny propi, tenien un format llibre d’unes 4 pàgines, la primera de les quals estava composta únicament del títol, la data i el nom de l’impressor. El text solia ser compost aun sol tipo. Posteriorment, el títol es va transformar en una simple capçalera.

D’un diari, hem de destacar-ne la periodicitat, que al principi era molt irregular, la qual va accentuar el caràcter periodístic dels continguts.

Durant el segle XVIII queden definides les bases del disseny modern; el segle XIX aportarà els valors tècnics que faran passar el disseny gràfic a una activitatindustrial.Hem d’esperar fins la segona meitat del segle XIX per constatar les primeres experiències pròpiament dites en disseny periodístic.

Fins a mitjans dels anys 60 no es comencen a preocupar en les redaccions del diari pel seu aspecte. És l’època en què molts diaris comencen a fer experiments tipogràfics i de disseny.Amb la competència de la televisió, la premsa perd lectors i, com aconseqüència, publicitat.

Els diaris han pres consciència del poder de captació de la televisió i han hagut de promoure canvis estètics i de contingut amb la finalitat de sobreviure en aquesta difícil època.

3. Conceptes sobre Disseny Periodístic:


← Disseny: llenguatge de figures o signes mínimament convencionals al servei d’una necessitat informativa intencionada el disseny periodísticpròpiament dit, però, es tracta de l’ordenació de tot el material redaccional mitjançant la utilització de recursos tipogràfics i gràfics.
← Diagramació: distribució harmònica de tots els elements que componen la pàgina d’un diari. Un diagramador, doncs, és aquell periodista que, a través d’un diagrama dóna l’estructura tipogràfica a les pàgines d’una publicació.
← Maquetació: ladiferència entre la maquetació i el disseny rau en el fet que aquest últim és l’esbós fonamental gràfic i tipogràfic del diari; en canvi, maqueta es refereix, sobre tot, a l’estructura diària de les pàgines.
← Confecció: segons l’autor, defineix un procés de muntatge sobre la pàgina d’acord a unes instruccions prèviament realitzats.
← Paginació i compaginació: el primer d’aquests...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Què és el disseny
  • DISSENY
  • El text periodistic
  • Comentario Periodistic
  • DISSENY ESPACIAL
  • Estretegies de disseny
  • Disseny Experimental
  • superior en disseny

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS