El Gospel

Páginas: 8 (1792 palabras) Publicado: 4 de febrero de 2013
EL GOSPEL

Marta Sistach
Índex

1. Continguts bàsics
Història del gospel (pàgina 3)
Continguts/temàtica de la música (pàgina 4)
Característiques musicals (pàgina 4)
Espais (pàgina 5)
Repertori bàsic o cançons típiques del gospel (pàgina 5)
2. Audicions
Audició 1 (pàgina 7)
Anàlisi de la interpretació (pàgina 7)
Anàlisi de la lletra(pàgina 8)
Audició 2 (pàgina 9)
Anàlisi de la interpretació (pàgina 9)
Anàlisi de la lletra (pàgina 10)

Comentari personal (pàgina 11)
Webs utilitzades (pàgina 12)

HISTÒRIA DEL GOSPEL
El gospel (paraula que prové de “Godspell”, que significa “crida a Déu”) és un gènere musical desenvolupat a finals del segle XVIII. Els orígens de la música gospel es troben en les societats de l’oestd’Àfrica que van ser deportades pels europeus colonitzadors i els comerciants d’esclaus.
Les feines repetitives i cansades els van dur a utilitzar la música, i així van aparèixer les work-songs, cançons de treball.
Els europeus van imposar la religió a aquests esclaus, que la veien com un sentiment d’esperança i la van acceptar bonament. Aquesta nova generació d’esclaus cristians van començar a cantarles cançons que sovint sentien a missa o a musicalitzar frases que sovint es repetien als serveis . Tot i així sempre amb un essència encara africana.
Bàsicament el gospel era l’evolució de les work-song basada en una fusió de la música europea i la música africana en la religió.
Finalment, al cap d’uns anys, després de la guerra civil, aquests esclaus van aconseguir tenir les seves pròpiesesglésies amb pastors negres i, per tant, música negra; va ser en el si d’aquestes esglésies on podem dir que va néixer el gospel com a tal.
Tot i així, no va ser fins a finals del segle XIX que va aparèixer el gospel a les esglésies urbanes, degut a la llei que va firmar Abraham Lincoln contra l’esclavitud.
Durant la segona meitat del segle XX la música negra es va popularitzar, i el gospel,juntament amb el blues, el jazz o el soul passen a ser músiques valorades i apreciades per tothom, no només pels negres.

Continguts/temàtiques de la música gospel

La temàtica de la música gospel es basa en la fe cristiana. Moltes de les lletres de les cançons tractaven sobre l’antic testament i ho barrejaven amb les seves creences i els seus sentiments donant-li, així, un sentiment esperançador.Característiques musicals

El gospel està vinculat a l’espiritual i inspirat en himnes religiosos, combina la lírica del cristianisme amb la melodia i els ritmes propis de la música negra.
Les principals característiques són:
* Ús del cant responsorial d’herència africana, és a dir, alternança entre el solista i el cor, amb un ús excel·lent de l’harmonia.
* És una música moltparticipativa i sovint s’acompanya amb les palmes dels propis cantants i també del públic.
* El moviment corporal unit amb la música.
* Sistema de crida i resposta, és a dir un solista canta una melodia que pot ser improvisada i tot el cor l’acompanya o li respon amb una melodia ja acordada.
* Utilitzen sincopes i contratemps, és a dir, accentuen la part dèbil del compàs i hi afegeixen elswing.

* El cor respon en frases breus i en diferents veus (polifonia).
* S’utilitza l’escala pentatònica (constituïda per cinc sons diferents dins d’una octava que no està separada per semitons).
* Els instruments que més s’utilitzen són la veu, l’orgue, el piano, la guitarra, el baix i la bateria.

Espais

Donat a que és una música religiosa s’acostuma a tocar a les esglésiesprotestants, normalment negres, aquesta és la raó per la qual s’utilitzi l’orgue. Tot i així, el gospel també és considerat per molta gent un espectacle i per això molts cors canten a sales de concerts. Aquesta és també una manera d’apropar a la gent a la fe a través de la música i el cant.

Repertori bàsic o cançons típiques del gospel

Alguns artistes més representatius d’aquest gènere...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Armonia gospel
  • Treball del gospel
  • Musica Gospel
  • Gospel Music
  • Historia del Gospel
  • La musica gospel
  • Historia Del Gospel
  • Gospel

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS