El llibre de les bèsties

Páginas: 5 (1199 palabras) Publicado: 5 de enero de 2014


Llibre
de
les bèsties




Autor: Ramon Llull
Editorial: Bromera
Versió i notes: Francesc Machirant


El context històric i social

1. Piràmide estamental dels personatges del llibre de les bèsties:




















2. Quadre de fets històrics i manifestacions artístiques i literàries:
Marc
sòcio-històric
Literatura
Arquitectura escultura
PinturaMúsica
A nivell polític, econòmic i social hi ha molts canvis en l'època. L'església comença a perdre poder.
Època de l'art romàntic, daurada de la literatura del trobadors.
L'arquitectura gòtica fou l'estil predominant de l'època.
Va predominar la pintura d'estil francogòtic.
El principal gènere profà del Ars Antiqua (s.XIII) fou el Motete.

3. Mapa de la situació lingüística de la PenínsulaIbèrica al segle XIII. Relació entre la Reconquesta i l'expansió de les llengües.


Ja que la reconquesta va ser pels pobles del nord que parlaven català, castellà i gallec aquestes llengües van baixar per la península deixant l'àrab nomes en un part d'Andalusia.




Activitats d'anàlisis i reformulació

1. Resum per capítols:
1. Les besties estan trien al rei. Sort el Lleó, però el Bouo està d'acord (perquè diu que és carnívor i ferotge) i proposa com a rei al Cavall, Na Renard defensa al Lleó perquè viu dels restes del seu menjar.
2. El Lleó tria com els seus consellers a l'Ós, el Lleopard, el Linx, la Serp i el Llop. Na Renard li explica que hauria de triar bèsties herbívores per a sentir-se superior. Les bèsties herbívores estan d'acord amb Na Renard, però els carnívorsse'n adonen que a soles vol manipular al rei.
3. La rabosa Na Renard vol venjar-se del rei per no haver sigut triada per al consell. Li diu a l'orifany que si li ajuda a destrona al rei, ell serà el nou rei i podrà fer tot el que vulga.
4. Es decideix que el Ca i el Gat serien porter i cambrer respectivament, però Na Renard amb astúcia aconsegueix ascendir a porter.
5. El rei i els ambaixadorsparlen sobre el humans. Quan estan celebrant el banquet, apareix un pobre i els diu que son males persones perquè ja no se'n recorden de Deu. L'hostaler els diu al Linx i al Lleopard que el rei s'aprofita dels seus ciutadans. Na Renard li aconsella al rei que es case amb la Lleoparda perquè es molt bella. Però quan s'assabenta el Lleopard s'enfurisma molt.
6. El Lleopard vol enfrontar-se amb elLleó, però aquest no vol i el Linx el substitueix. Guanya el Lleopard demostrant la culpabilitat del Lleó. La serp diu que des de que el Bou i Na Renard entraren a la Cort hi han hagut més problemes. El Bou diu que ha estat manipulat per Na Renard i aquesta fa que es mengen al Bou. El Gall proposa afegir més animals a la Cort, però Na Renard diu que és millor tindre només un persona. El Gall diu queno es fia de Na Renard i aquesta el mata davant el rei.
7. Na Renard planeja amb l'Orifany fer creure al rei que el Senglar el vol matar i al Senglar li diuen que el rei vol matar-lo a ell. Després de la batalla guanya el rei, Na Remard aprofita per matar-lo, però l'Orifany el traeix i s'ho conta al rei. I el Lleó acaba amb la vida de Na Renard.

2. Resum:
El Llibre de les bèsties és unanovel·la moral on el món dels animals projecta el món dels homes. Els protagonistes són els animals, els quals actuen segons la psicologia que a cada una d'ells és atribuïda nombroses vegades. La història te lloc en una estructura feudal on el rei i la cort fan una mala política. Els set capítols del llibre van precedits d'una introducció on Fèlix apareix simplement com a espectador-narrador del'historia.

3. Exemplum:
Veuràs amic meu, fa temps vaig escoltar l'historia d'un home que es deia Pep: era el dia del aniversari d'un dels seus millors amics i van decidir celebrar-ho a lo gran, així que van agafar el cotxe de Pep, que era l'únic que tenia carnet de conduir, els quatre amics i se'n van anar al centre de la ciutat en busca de festa. Allí varen trobar una discoteca en la que les...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Llibre de les Besties
  • El llibre de les besties
  • llibre de les besties
  • Llibre De Les Bèsties
  • Llibre de les besties
  • El llibre de les besties
  • El llibre de les bésties
  • Llibre besties

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS