El Proceso De Formación Del Derecho De Trabajo.

Páginas: 9 (2162 palabras) Publicado: 20 de octubre de 2011
1. EL PROCÈS DE FORMACIÓ DEL DRET DEL TREBALL

El dret del treball no ha existit sempre, i no existeix una data concreta per poder datar-lo, sinó que apareix en diferents moments. El que si podem afirmar és que el dret del treball neix per donar solució a un conflicte de caràcter social que deriva de la generalització d’un tipus de treball. Aquest tipus de treball es coneix com el treball percompte aliè. El que fan les normes laborals es donar una solució pacífica als problemes que deriven d’aquest tipus de treball.
A aquest conflicte social se’l coneix amb el nom de qüestió social, que deriva de la insatisfacció de la classe obrera envers la regulació de les relacions de treball. Aquest conflicte neix de la concurrència en un mateix moment històric d’una sèrie de factors :

1.REVOLUCIÓ INDUSTRIAL
2. REVOLUCIONS LIBERALS
3. MOVIMENT OBRER
4. INTERVENCIONISME DE L’ESTAT

( Ens podem preguntar si pel fet de que no hagués existit un dels 4 factors, el dret del treball tampoc hagués aparegut. Aquest plantejament no té resposta ).

1. LA REVOLUCIÓ INDUSTRIAL

Dóna lloc a l’aparició de la societat industrial que substitueix a la societat feudal o agrària. Suposa uncanvi a la configuració del centre de producció, ja que la societat es basava en l’agricultura, i això canvia, i passa a ser una societat industrial. Haurà un gran desplaçament del camp a la ciutat.
Es caracteritza per dos elements :

a) Innovació tecnològica
b) Acumulació de capital : “capitalisme” : divisió de la societat en dues classes socials :
- els propietaris del capital, és a dir,els capitalistes
- els treballadors, és a dir, els propietaris de la força del treball.

També canvia el sistema productiu, abans la major part de la riquesa, el centre de producció era el camp, però això canvia i passa a ser les ciutats, concretament les fàbriques.
Canvia la configuració del treballador, ja que l’agricultor passa a ser operari. Es generalitza el treball lliure, remunerat,dependent i per compte aliè.
La societat industrial també canvia la forma de treball, es passa del treball de manufactures al treball en cadena ( taylorisme) fet que implica un augment de la producció i la necessitat de molta mà d’obra. Això s’explica ja que el treball es basa en la divisió del treball, abans era el normal que el treballador sigues responsable de tot el procés de producció d’untreball, i això canvia, i el treballador passa a treballar en cadenes on s’especialitza sol en una fase del procés. Implica aquest fet la necessitat de mà d’obra i l’aparició del “trabajo de migajas” , el qual no implica grans coneixements en la matèria.
Aquesta societat fa aparèixer un nou perfil de treballador, on diferenciarem el propietari dels mitjans de producció (empleador) i el que espropietari de l’esforç de treball (empleat).

2. REVOLUCIONS INDUSTRIALS

Ens centrarem amb la revolució francesa que és la que inaugura les revolucions liberals dels demès estats europeus, sorgeix un nou ideari polític que és el liberalisme que té uns principis informadors que inspiren o pretenen inspirar a la societat de l’època. Aquests principis informadors són :

- Principi d’igualtat
-Principi de llibertat
- Principi de fraternitat

Aquests principis, influeixen en els àmbits de la societat, per exemple, en l’àmbit de l’economia els ppis es veuen reflexats en la teoria de la llibertat del mercat que propugna la no intervenció de l’estat en el mercat, en la economia. Per tant, ens trobem amb una idea absoluta de no intervenció.
Així doncs, tenim la no intervenció del’estat en les qüestions socials, si és vol respectar les llibertats cal intervenir el menys possible en els particulars, solament estableix una base i a partir d’aquí la societat per si sola podrà regular-se. Diuen que l’oferta i la demanda per si soles regularan el mercat.
A nivell jurídic el CC en general parteix d’aquests principis, això es veu en que hi ha una multitud de preceptes on...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Formacion Historica Del Derecho Del Trabajo En Mexico
  • Proceso de formación de la administración pública y el derecho administrativo
  • 1. Proceso de formación y estado actual del Derecho mercantil
  • Proceso De Formación De Matrices Y Opinión Pública Y Su Vínculo Con El Derecho.
  • procesos de formacion del derecho
  • procesos de formacion
  • Estoy En Proceso De Formacion
  • Concepto Y Formación Del Derecho Del Trabajo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS