El Que Mas

Páginas: 12 (2973 palabras) Publicado: 11 de febrero de 2013
CENTRAL ELÈCTRICA

Una central d'energia elèctrica és una planta industrial
destinada a la producció d'electricitat.
Les centrals elèctriques transformen
diferents fonts d'energia primària en energia elèctrica
a fi de donar electricitat als llocs de consum.

GENERADOR ELÈCTRIC O ALTERNADOR

És l’element principal de qualsevol central generadora
d’energia, transforma l’energiamecànica en energia elèctrica.

POTÈNCIA INSTALADA D'UNA CENTRAL ELÈCTRICA

És la potència en watts o megawatts que pot generar l’alternador
amb un factor de potència determinat.

QUINA RELACIÓ HI HA ENTRE EL NOMBRE
D'HABITANTS D'UNA CIUTAT I EL CONSUM.

La relació és que depenent el nombre d'habitants el
consum varia. Si el nombre d'habitants es molt alt
al ser proporcional el consumtambé augmentarà,
en el cas contrari, si el nombre d' habitants es menor
el consum també.

HORES PUNTA I HORES VALL

Hores vall: On la demanda d’energia és baixa.
Hores punta: On la demanda d’energia és alta.

FALTA 5.

TIPUS DE CENTRALS EN FUNCIÓ DEL SERVEI

Central de base o principals: Estan destinades a subministrar energia elèctrica de manera contínua. Tenen una potència elevada inormalment són les centrals nuclears, les grans centrals termoelèctriques i les centrals hidroelèctriques.
Centrals de punta: Estan projectades per cobrir demandes d’energia a les hora punta. Treballen en paral·lel amb les centrals principals.
Central de reserva: Són les que tenen per objectiu substituir totalment o parcialment la producció d’una central base, en cas d’avaria o reparació.Centrals de bombeig: Són centrals hidroelèctriques que aprofiten l’energia sobrant a les hores vall (A) per bombar aigua a un embassament superior, i a les hores punta (B) l’aprofiten per proporcionar energia a la xarxa.

CENTRAL HIDROELÈCTRIQUES:
Definició: Es basen en l’aprofitament de l’energia de l’aigua que transporten els rius per convertir-la en energia elèctrica, i utilitzen turbinesacoblades als alternadors.
ENERGIA POTENCIAL Embassament | ENERGIA CINÈTICA Canonades | ENERGIA CINÈTICA DE ROTACIÓ Turbina | ENERGIA ELÈCTRICA Alternador | UTILITZACIÓ |

Tipus:
-Centrals d’aigua fluent o corrent: Es construeixen en els llocs en què l’energia hidràulica disponible es pot utilitzar directament per accionar les turbines. Són instal·lacions de poc rendiment,perquè no es pot controlar el cabal de l’aigua que porta el riu, per tant es irregular al llarg de l’època.
-Centrals d’aigua embassada: L’aigua s’acumula en un llac artificial o pantà i s’utilitza en funció de les necessitats d’energia elèctrica. La disposició orogràfica del terreny determinarà les característiques constructives de l’aprofitament hidràulic. Tenen dos models:
a) Centrals de derivació:Les aigües del riu es desvien per mitjà d’una petita presa cap a un canal, amb el mínim desnivell possible. La diferència de nivell entre les aigües del canal de derivació i el riu anirà augmentant en funció de la longitud del canal.
b) Centrals d’acumulació: Se situen en un tram de riu amb el desnivell apreciable, on construeix una presa que obstaculitza el pas de les aigües, i hi produeix unembassament. L’aigua adquireix energia potencial en funció de la seva alçada. A mitja alçada de la presa, per aprofitar el volum de l’aigua emmagatzemada, hi ha la sortida d’aigua que alimentarà les turbines de la central, situades al peu de la presa.

COMPONENTS D'UNA CENTRAL HIDROELÈCTRICA:

Presa i tipus
Presa: És una construcció, que s’aixeca sobre la llera del riu i és perpendicular a laseva direcció amb la finalitat de retenir l’aigua per tal d’elevar-ne el nivell i formar un embassament o llac artificial.
- Presa de gravetat: La força de l’aigua emmagatzemada és contrarestada amb el mateix pes de la presa. El perfil transversal és triangular i es necessita una gran quantitat de material per a la seva construcció. Una variant és la presa de contraforts que, per la seva...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Mas Mas
  • MAS ES MAS
  • Mas y mas
  • mas y mas
  • lo mas mas
  • El mas mas
  • Mas o mas
  • mas mas

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS