el simbolisme del carnaval

Páginas: 13 (3234 palabras) Publicado: 5 de enero de 2014
Introducció

El present treball té com a objectiu aprofundir en el coneixement del simbolisme que envolta una festa popular com és el carnaval avui dia.
Durant tota la història les festes populars han tingut una càrrega simbòlica molt forta, això es manté en l’actualitat? Això és el que es pretén amb el següent estudi, descriure i estudiar els diferents símbols i rituals que es representenactualment al carnaval.
He escollit el carnaval per centrar-me en una festa popular concreta en la qual participa un gran nombre de gent i que engloba totes les edats, a part que personalment em sembla molt interessant saber més sobre aquest tema.
Només el mot de carnaval o carnestoltes ja porta un significat etimològic ple de simbolisme. Tant la paraula carnaval com carnestoltes poden provenir dediferents mots, per una banda del llatí carne-levare i carne-tollenda respectivament ja que tots dos mots fan referència a l’acció de treure la carn ja que el carnaval es situa immediatament abans de l’inici de la quaresma i, per altra banda, si considerem el carnaval descendent de les festes saturnals romanes, la paraula carnaval pot provenir del mot carrus navalis ja que s’utilitzaven una menade carrosses que venien per mar i donaven el tret de sortida a aquestes festes d’arribada de la primavera.
Per fer l’estudi analitzaré per separat els diferents símbols que es posen de manifest durant les festes del carnaval per tal de fer-nos una idea de tota la simbologia que representa.
Seguidament analitzaré un ritual concret com és la lectura del pregó que dona inici a la festa. Aquest ritul’analitzaré de diferents perspectives per tal de poder observar els punts de vista de l’observador i del participant.
Per tal d’analitzar les diferents variables em centraré en un carnaval concret com és el cas del carnaval de la vila de Roses ja que per proximitat és el que tinc més accessible i del qual he sigut partícip i observadora durant diferents anys.
La metodologia utilitzada serà lapròpia experiència com a observadora de la festa i la interrogació a persones participants directes de l’esdeveniment estudiat.
El principal problema que em pot sorgir per dur a terme aquest treball és que no estem en època de carnavals i no podré fer un treball de camp antropològic in situ, tot i que per pal•liar aquesta deficiència faré servir la visualització de vídeos del carnaval de diferentsanys.


El carnaval

L’origen del carnaval actual és poc conegut i sembla que costarà conèixer el seu origen real. És una festa que es celebra gairebé arreu i sembla que des de sempre.
L’etimologia ens porta al s.XII quan als textos es parlava de domenica antes carnes tollendas, fent referència al diumenge abans de la prohibició de la carn durant la quaresma, llavors els dies decarnestoltes eren els últims en que es podia coure i menjar carn. Una altra etimologia que va prendre força al s.XIX va ser la de carrum navale, que feia referència a una processo marítima entre litúrgica i burlesca que celebraven els romans el 5 març i marcava l’inici de la primavera i l’obertura de la temporada de navegació. Burckhardt associa aquestes processons a una mena de carrosses en forma de nauplenes de personatges burlescos que sortien durant les festes carnavalesques medievals i que podrien ser l’origen de les actuals comparses.
Tot i així els carnavals actuals poc tenen a veure amb l’origen pagà que habitualment se’ls ha atribuït. Actualment pot semblar una barreja de diferents costums i festes propis de diferents estadis de la civilització.
“... es cosa común a cantidad dereligiones el establecer o haber establecido una especie de orden passional a lo largo del año o de otro período, con días de tristesa; incluso días en los que la expresión col•lectiva de envidias, cóleras y enemistades es posible. La religión cristiana ha permitido que el calendario, en el transcurso del año, se ajuste a un orden pasional, repetido siglo tres siglo. A la alegria familiar de la navidad...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Simbolisme
  • Carnaval
  • Carnavales
  • carnaval
  • carnaval
  • Carnaval
  • Carnaval
  • EL CARNAVAL

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS