enblanco

Páginas: 8 (1758 palabras) Publicado: 25 de junio de 2013
Pel·lícula: El Bola
Nacionalitat: Espanyola Any: 2000. Direcció: Achero Mañas.
Actors principals: Juan José Ballesta, Pablo Galán, Alfredo Jiménez.
Gènere. Drama.
Sinopsi: Pablo te 12 anys i viu amb el seu pare, la seva mare i la seva àvia en un barri
obrer de Madrid, on el coneixen com “El Bola”, en honor a l’esfera metàl·lica que
sempre porta. Es un nen introvertit marcat per unadura i sòrdida situació familiar, que
oculta avergonyit. Amb l’arribada d’un nou company a l’escola, la vida de Pablo
comença a canviar. Descobreix l’amistat i una realitat familiar diferent a la seva.

Preguntes:
• 1. Quines són les manifestacions generals de la violència en la família?
Hi ha diverses manifestacions de violència intrafamiliars. Algunes d’elles es poden detectar a lapel·lícula, com per exemple abusos físics, des de empentes fins a cops de puny i puntades que provoquen lesions al protagonista. També es detecten maltractaments emocionals o psicològics, com insults, crits, amenaces, desvaloritzacions i imperatius. Durant el transcorregut de la història, el maltractador limita les relacions de Pablo, prohibint i amenaçant-lo amb no tornar a veure’s amb la famíliad’Alfredo. Anant més enllà de la pel·lícula, també es poden trobar altres tipus de maltractaments, com per exemple, maltractaments socials (que recull aquelles accions que controlen les relacions socials de la víctima, ridiculitzant-la davant d’aquestes i aïllament o marginació), maltractaments espirituals (que tracten sobre la desvalorització de creences o valors d’algun membre de la família),maltractaments econòmics (controlant ingressos, justificacions de accions bancàries, etc), abusos sexuals i negligències infantils, maltractaments de gènere i maltractaments davant la dependència de persones ancianes.
• 2. Quins són el tipus més freqüents de maltractaments infantils a Espanya?
El tipus més freqüent de maltractaments infantils a Espanya és la omisió-negligència, que tracta sobrel’abandonament de les obligacions i necessitats que socialment són encomanades als pares (alimentació, proporcionar roba, salut, educació..) , i que són necessàries per al desenvolupament i benestar físic i psicològic de l’infant. Seguit del maltractament emocional, que parteix de les accions, actituds i incapacitats de proporcionar un ambient emocionalment estable que propiciï un desenvolupamentpsicològic que ajudi en l’assoliment de la independència i la seguretat. Les accions més corrents de maltractament emocional poden ser: ignorar al menor, no prestar l’atenció que mereix tant en la bona com en la mala conducta, actituds de distanciament, de desinterès, privatització d’afectes, amenaces i la inducció de males conductes mitjançant la realització de accions inadequades davant els menors(alcoholisme, drogoaddiccions,..). Un altre tipus és el maltractament o abús físic infantil, que recull tota acció que pugui ocasionar lesions al menor. També existeixen altres tipus de maltractaments, com l’abús sexual a menors o maltractaments prenatals. Segons les estadístiques, els nens tenen major probabilitat de sofrir abús físic i emocional que les nenes. I per contraposició, les nenes tenenmajor probabilitat de sofrir abús sexual. També, un altre sector en el maltractament infantil, és sobre els nens amb discapacitats físiques o mentals que pateixen amb major probabilitat abusos sexuals i físics que els nens sense discapacitats. El nombre més alt de mortalitat infantil per maltractament es produït per abús físic o negligència.

• 3. Expliqui tres tipus de maltractaments queapareixen a la pel·lícula.
Al llarg de la pel·lícula, es poden detectar diferents manifestacions o conductes de violència intrafamiliars. A primera vista, de manera superficial, es pot detectar l’abús físic que exerceix el pare sobre el fill (protagonista principal). Analitzant els contextos i les situacions, es pot dir que el maltractador utilitza la violència com a recurs per a controlar la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • ENBLANCO
  • plan de cuidado enblanco

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS