Eros i Psique

Páginas: 9 (2221 palabras) Publicado: 15 de febrero de 2014
1. FITXA TÈCNICA

⃝ Títol: Eros i Psique
⃝ Autor: Antonio Canova
⃝ Cronologia: 1787-1793
⃝ Estil: Neoclàssic
⃝ Mesures: 155 cm x 168 cm
⃝ Localització: Museu del Louvre, París (França)

Antonio Canova va ser un pintor i escultor de la república de Venècia, considerat com l’epítom de l’estil Neoclàssic. Es va fer famós per les seves escultures de marbre i la seva peculiar forma detreballar aquest material en concret.

2. DESCRIPCIÓ DELS ELEMENTS FORMALS

⃝ Materials: Marbre blanc.
⃝ Tècnica: La tècnica emprada en l’elaboració d’aquesta escultura va ser la talla, tècnica per la qual es parteix directament del bloc de marbre i, amb una eina punxant, es va detallant la forma que tindrà l’escultura.
⃝ Cromatisme: l’escultura és monocromàtica. El color propi del materialemprat, el blanc, és el que dona color a l’escultura.
⃝ Tipus: grup escultòric exempt.
⃝ Composició: La composició d’aquest grup escultòric resulta un tant peculiar i contradictòria. Les dues figures s’entrellacen formant una ‘X’, definida per les ales de Eros, la seva cama dreta i el cos de Psique, que serviria per donar dinamisme a la composició, però al mateix temps la composició s’equilibra ambel cercle central que formen els braços de Psique, que tracten de envoltar a Eros. Aquest recurs compositiu aconsegueix centrar l'atenció en aquest gest d'acostament dels rostres dels personatges, representats segons els criteris de l’antiga Grècia, seguint un cànon de proporcions, equilibris i formes rítmiques.
⃝ Moviment: Eros i Psique és una obra completament dinàmica que transmet sensació deproximitat i de moviment per influencia encara del Barroc: la unió de les dues figures i el sentiment d’alliberació del somni etern per part de Psique, qui tracta d’abraçar a Eros, el seu estimat, ve donada pel predomini de les diagonals, les postures desequilibrades i la tensió dels seus cossos i braços, que formen formes corbes i angles arrodonits, obligant-nos a envoltar l'obra per contemplartots els seus punts de vista.
⃝ Possible incidència de la llum: Degut al tractament que l’autor fa del material emprat, la incidència de la llum sobre aquesta obra provoca efectes de clarobscur que fan que l’escena sigui encara més veraç, i el que encara és més important, provoca al observador la sensació que els cossos dels personatges són veritablement de carn que no pas de marbre.
⃝Expressió: Eros i Psique, els dos protagonistes d’aquest grup escultòric, es troben entrellaçats amb gran dolçor i fluïdesa, aconseguint així gran expressivitat: Psique està nua i recolzada sobre el seu maluc dret. Es torna cap enrere, on està el seu estimat que s'aproxima a besar-la. Eros envolta el cos de Psique amb els seus braços; un subjecta el cap d'ella i un altre sobre el pit, mentre que Psiqueenvolta amb les seves mans el coll d'Eros. Tots dos es troben en el moment just i tens que procedeix el petó.
Psique, de condició humana, té al seu voltant draps esculpits segons la tècnica dels draps mullats que amaguen petites parts del seu cos nu, caient seductorament, mentre que Eros, Deu de l’amor, és representat tal i com se’l descriu en la mitologia grega: nu i amb ales de àngel a les sevesespatlles, que en aquest grup escultòric es mostren desplegades com si Eros es trobés suspès en l’aire mentre aquest s’acosta a Psique, inconscient. El nu dels personatges permet apreciar la qualitat del treball anatòmic que Canova va saber plasmar a la perfecció. En aquest grup escultòric, Canova no va deixar res inacabat; tant la part frontal com posterior de l’obra estan esculpides amb grandetall, multipliquen fins a l'infinit els punts de vista de l'obra i obliguen a l'espectador a girar al voltant de l'obra sense poder decidir des de quin costat l'obra resulta més bella.
Els cabells dels dos personatges del grup escultòric són tractats molt acuradament i resulten molt idealitzats. Canova s’inspira en els models de les antigues escultures de Grècia i Roma, cosa per la qual el...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Eros i Psique
  • Eros i psique
  • Comentari D'Ar: Eros I Psiqué
  • Eros Y Psique
  • Eros Y Psique
  • Eros i Psique
  • Eros Y Psique
  • Eros y Psique

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS