Estructura Microscopica Renal

Páginas: 9 (2047 palabras) Publicado: 29 de noviembre de 2012
1. ESTRUCTURA MICROSCÒPICA
El parènquima renal (teixit funcional del ronyó format per l’escorça i piràmides renals), està format per les unitats bàsiques estructurals i funcionals dels ronyons, les nefrones, les quals cada ronyó conté aproximadament al voltant de 1.000.000 a 2.000.000 milions de nefrones.
Són responsables de purificar la sang i la seva funció principal és la de filtrar-la perregular l’aigua i les substàncies solubles reabsorbint lo que és necessari i excretant la resta en forma d’orina.
El funcionament de les nefrones es basa en un intercanvi d’ions que comença quan el líquid sanguini entra a la càpsula de Bowman, que conté els glomèruls, a través del tub contornejat proximal. A la càpsula renal o de Malpighi, formada per la càpsula de Bowman i el glomèrul, esprodueix la filtració primària.
2.1. Corpuscle renal
En el corpuscle renal o de Malpighi, és on es produeix la filtració inicial. Està format per dues estructures, el glomèrul i la Capsula de Bowman.
1.1.2 Glomèrul
És la unitat anatòmica funcional del ronyó on té lloc la filtració del plasma sanguini. Esta format per una xarxa de vasos capil·lars rodejat per una estructura en forma decalze, anomenada càpsula de Bowman.
Els capil·lars del glomèrul reben sang de l’arteriola aferent provinent de la circulació renal i drena a l’arteriola eferent.
La resistència de les arterioles a la reducció del seu diàmetre provoquen una pressió elevada al glomèrul ocasionant la filtració glomerular.
Aquesta filtració és factible pel fet de que les cèl·lules endotelials del glomèrul contenennombrosos porus.
L’endoteli glomerular s’assenta sobre una membrana basal glomerular molt gruixuda rica en glicosaminoglicans carregats negativament. Aquesta membrana carregada negativament, repel·leix les proteïnes de la sang carregades negativament evitant així el seu pas a la càpsula de Bowman. A l’altre costat de la de la membrana basal, trobem els podòcits.
1.1.3 Càpsula de BowmanÉs la unitat renal de forma esfèrica (sense tancar) que realitza la filtració de les substàncies que posteriorment seran excretades. La trobem a l’escorça renal situada a l’extrem més proper al túbul renal i conté el glomèrul.
La càpsula de Bowman està formada per dues ramificacions disposades en forma esfèrica sense tancar, a forma de calze, les quals recobreixen el glomèrul. Aquestes duesramificacions s’anomenen visceral o esplènica i parietal o somàtica.
Està formada per dues capes de cèl·lules epitelials amb un espai entre les dues. La capa externa o parietal, està formada per un epiteli escamós simple, i la cara interna o visceral, conté cèl·lules epitelials anomenades podòcits.
Els podòcits es ramifiquen i acaben amb uns petits peus anomenats pedicel·lis, els quals estan unitsentre si deixant un espai mínim entre ells. Aquests espais lliures s’anomenen esquerdes de filtració. En aquestes esquerdes hi ha una xarxa de fines fibres de teixit connectiu que formen un diafragma, formant per diverses proteïnes entre les quals podem trobar la podocina i la nefrina. Aquest diafragma evita que les esquerdes augmentin quan hi ha un augment de la pressió, mantenint així la sevapermeabilitat.
L’endoteli glomerular, la membrana basal i la capa visceral de la càpsula de Bowman formen la membrana capsuloglomerular, la qual exerceix la funció de filtració.
Com hem esmentat amb anterioritat, la membrana basal del glomèrul està carregada negativament, per lo qual a l’espai de Bowman només passaran substàncies com l’H2O, glucosa, NaCl, aminoàcids i urea, les cèl·lules,plaquetes i proteïnes no passen.
El procés de filtració que té lloc en la càpsula de Bowman s’anomena ultrafiltració o filtració glomerular, amb un índex de filtració diària de 125 mil·lilitres per minut. La sang resultant d’aquesta filtració, que és molt semblant al plasma sanguini, és recollida en la capsula de Bowman per desprès passar al túbul contornejat proximal o túbul proximal i continuar sent...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Estructura macro y microscópica de la carne
  • Estructura anatómica renal
  • Estructura Microscopica
  • Estructura Microscópica De La Materia
  • Estructura Macro-Microscopica De La Madera
  • Estructura Microscopica De La Madera
  • Estructura microscopica del almidon
  • Estructura Macroscopica Y Microscopica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS