estudante

Páginas: 5 (1216 palabras) Publicado: 11 de octubre de 2013
Obsolescència programada: La mort del planeta.

La Terra, planeta on vivim i on haurem de viure en un futur a mig plac, està sent destruïda a un ritme alarmant, ja sigui per culpa del consum desenfrenat i per sobre del límit de regeneració de recursos naturals, o pel conseqüent alliberament de residus que l’elevat ritme industrial del món occidental comporta i que converteixen al món en unabocador.
Al documental sobre l’obsolescència programada que hem vist a l’aula es posen de manifest i s’aprofundeix en varis aspectes que afecten a la vida i estabilitat del planeta, abraçant els principals àmbits que afecten al desenvolupament de la societat. L’obsolescència programada es un factor del que no se’n parla molt però que es responsable en una gran part de la situació d’insosteniblitaten la que es troba el planeta, ja que es un dels principals motor que mantenen en marxa el consumisme i l’economia occidental. Com ja hem dit aquesta obsolescència repercuteix en àmbits concrets i que tot seguit exposarem per aprofundir més en el tema que ens ocupa.

En primer lloc podem observar que en l’àmbit social, la societat ha fet una gran evolució, una evolució adherida a les estratègiesempresarials, i al consumisme excessiu de la població. Una població que deixa de banda el lema de comprar allò necessari, passant a comprar elements innecessaris, i a canviar elements de similar funció cada un curt període de temps. La obsolescència programada provoca que la societat compri per necessitat a no quedar-se sense el producte, tot i que no sigui un producte necessari ha fet que lapoblació augmenti brutalment el nivell del consum periòdic. Per exemple antigament es fabricaven productes, que tenien una llarga esperança de vida, per que la gent el compres però socialment hem evolucionat cap a la fabricació de productes amb menys esperança de vida i productes mes atractius per provocar un consum mes proporcional.

Fent un canvi de perspectiva cap a una visió més tècnica deltema, ens adonem de que el vertiginós ritme amb que la tecnologia i la industria han evolucionat al llarg del darrer segle ha passat per dues fases molt remarcables; en un principi els productes es dissenyaven per durar, l’objectiu dels enginyers era que el seu producte for el mes fiable i durador, això va anar canviant a mesura que la societat s’industrialitzava i la enginyeria es professionalitzava.La industrialització provocà l’estat en que en trobem actualment on els productes no son millors per la seva fiabilitat o duració sinó que des del punt de vista tècnic es demana resposta a tendències culturals i a la moda actual, fent un producte que no està pensat per durar en el temps sinó per ser el millor durant un breu període de temps. El ritme amb que apareixen els productes al mercat estàestretament relacionat amb el que triguen el productes de la generació anterior a fallar, forçant així, des de la pròpia construcció tècnica (circuits caducs, xips comptadors i altres) la permanent regeneració del mercat. Com es el cas de les impressores que condueix el reportatge, en les quals s’hi ha instal·lat un xip comptador que literalment porta el compte enrere cap a la autodestrucció dela maquina, realment la maquina no s’ha espatllat ja que l’usuari acaba resolent el seu problema descarregant-se un software que reinicia el xip, fent que la impressora torni al seu estadi de funcionalitat.

A nivell institucional podem observar que abans no es tenia present com podria afectar la obsolescència programada al planeta, i no es tenia en compte el fet de que la terra es una font derecursos finita i no infinita. Actualment però, la consciencia arran de la destrucció del planeta ha anat agafant pes dins l’àmbit industrial, ja sigui per bona voluntat o per que empreses veuen com els recursos del seu sector s’encareixen degut a que comencen a exhaurir-se, així doncs un nombre important comencen a fer canvis en la seva política d’empresa enfocant-se cap a tenir cura del planeta...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • estuden
  • Estudante
  • estudante
  • estudante
  • estudante
  • Estudante
  • Estudante
  • Estuda

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS