Evolució de la lírica marchiana

Páginas: 6 (1494 palabras) Publicado: 26 de mayo de 2013

Evolució de la poesia: Dels trobadors (sXII) a Ausiàs March (sXV)
La poesia d´A. March va suposar el trencament amb els antics trobadors i el món medieval; i suposa l´entrada en el món modern, l’humanisme. Aquest trencament de la tradició trobadoresca va acompanyat també d’un canvi de llengua, March abandona l’ús de l’occità, com a llengua per a les composicions poètiques i adopta elcatalà.
El pas, de la tradició medieval a la modernitat; va ser possible gràcies a la irrupció en el segle SXIV d’un nou estil poètic el Dolce stil nuovo, de Dante i Petrarca que inicien el camí de transició entre la manera de fer poesia dels trobadors i la humanista.

Dolce stil nuovo,
Les innovacions d’aquests autors es basen en:
El gust per l’abstracció la reflexió sobre la naturalesade les coses a través de les aportacions de la filosofia i la teologia.
Una visió idealitzada de la dama, com en el cas dels trobadors però amb una diferència, mentre que la dama en els trobados era glorificada en virtut de la seva jerarquia social, la noblesa de l’estament; en el cas de Dante i Petrarca, la dama és lloada en virtut de la noblesa de cor és a dir, per la seva bondat espiritualAixí i tot tenen la visió de la dona és idealitzada “Donna angelicata”, més a prop dels trobadors que de March; que la percep com una dona de carn i ossos, amb virtuts i defectes. És una visió més realista menys platònica.

March: influències
Elements trobadorescos:
La forma: l’estructura, la mètrica, la rima.. En definitiva, l’ús de la cobla; 5 estrofes de 8 versos de 10 síl·labes ambcesura en la quarta síl·laba; més una estrofa de 4 versos que conté el senyal.
algunes imatges: amor entra pels ulls, l’amor vist com una presó etc.. l’altivesa de la dama, el martiri de l’enamorat; és a dir totes aquelles actituds que denoten una actitud submisa del poeta

Diferències amb els trobadors
L’actitud: Mentre que els trobadors són més hedonistes, March té una actitud méstorturada, amb una consciència de pecat més marcada.
El to: els trobadors adopten un to més frívol, impostat; en canvi March adopta un to més intimista i fa reflexions personals que neixen de la pròpia experiència







Elements humanistes: L’entrada dins la modernitat
Visió de la dama
Veu l’estimada, no com un esser perfecte, sinó amb virtuts i defectes “a joc de daus us acompararé” ,amb dubtes i certeses. És aquesta una visió més humanista, d’acord amb el nou temps. El poeta és molt més crític amb la dona, s’hi enfada, la rebutja etc.. En ocasions li expressa el seu rebuig , un cop demostrat la impossibilitat d’assolir l’ideal amorós a través d’elles. Reflexiona sobre el sentiment amorós, elabora una teoria moral sobre els diversos amors i els contradictoris estats del´enamorat.
Actitud sincera del poeta
La seva poesia amorosa és personal i sincera, es caracteritza per la introspecció. La voluntat del poeta no és parlar de les virtuts de l’estimada com era de costum entre els trobadors , sinó dir la veritat. El que importa és ser sincer i per això es despulla psicològicament. Hi expressa dubtes, anhels etc..angoixes sobre la mort i l’amor, analitza el seu jo íntim.No li interessa fer un retrat idealitzat de l’estimada (Donna angelicata) sinó dir la veritat.
Teoria amorosa
El tema bàsic en la poesia marquiana és l´amor. Hi ha dos tipus d’ amor:
L’amor intel·lectual o fi, al qual aspira. Per a ell, aquest és l’amor etern i el vertader . Consisteix en la contemplació de l’objecte amorós, és l’amor platònic.
L´amor carnal o sensual o foll(carnalitat) que és finit. És l’amor sexual
Primera etapa
L’amor és un impossible metafísic perquè el desig del cos (amor carnal) té unes exigències que contradiuen el desig de l’anima (amor espiritual).
Per a March, el vertader és l’espiritual perquè l’altre ha comprovat personalment que no perdura després de la mort, és finit s’acaba amb la mort. La raó és que, com que consisteix en la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Evolució
  • Evolució
  • Evolució
  • Evolució
  • Evolucio
  • Evolucio
  • evolució
  • Lirica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS