evolució

Páginas: 19 (4713 palabras) Publicado: 27 de abril de 2014
L’EVOLUCIÓ
CREACIONISME I FIXISME
Creacionisme: creença segons la qual el món i els éssers vius havien estat creats per una divinitat.
Fixisme: idea en que les espècies són fixes i no canvien amb el temps.
Un dels màxims exponents del creacionisme va ser Ussher que va calcular l’edat de la Terra completant dades històriques perses i de civilitzacions antigues, i va arribar a la conclusió queDéu havia creat el món a les 12 del migdia del 23 d’octubre del 4004 aC.
Aquesta edat tant reduïda del planeta resultava incompatible amb moltes observacions geològiques.
CLASSIFICACIÓ JERÀRQUICA DELS ÉSSERS VIUS
Von Linné va crear un sistema de classificació natural dels éssers vius basant-se amb l’agrupament jeràrquic dels taxons: les espècies semblants s’ajunten en un gènere, els gèneressemblants, en famílies; les famílies, en ordres... Aquest agrupament jeràrquic de les espècies va esdevenir una de les bases del pensament evolutiu ja que les espècies classificades en un mateix grup compartien moltes característiques alhora, no obstant, Von Linné era fisista.
CREACIONISME I DISSENY INTEL·LIGENT
Al segle XVIII el creacionisme era l’única explicació de la complexitat iorganització del éssers vius i tot just estaven començades a investigar.
Actualment moltes religions intenten conciliar les seves creences i les teories científiques. L’Església Catòlica accepta que el Gènesi no és un text científic i que Déu podria haver creat l’Univers perquè desprès sorgís la vida per evolució.
Els sectors cristians més fonamentalistes no accepten cap idea que s’aparti dels seus textossagrats per més evidències que la suportin. Al EEUU, al començament del segle XX, van prohibir l’ensenyament de l’evolució a les escoles i van intentar obligar a ensenyar el creacionisme, però no es va acceptar perquè la seva constitució no permet promoure cap religió ales escoles públiques.
A finals del segle XX va aparèixer el disseny intel·ligent: alguns components dels éssers vius tenenmoltes part ben integrades que per si soles no fan cap funció i per tant un dissenyador intel·ligent les ha d’haver creat. Es va intentar que aquesta creença s’ensenyés a les escoles però es va impedir. El disseny intel·ligent és un artifici enginyós per mantenir un dogma de fe.


FÒSSILS I EVOLUCIÓ
Paleontologia: ciència que estudia els fòssils i que va néixer arran de les recerques de Cuvier.Els estudis de Cuvier sobre els fòssils permeten constatar:
Com més profunds es troben i per tant més antics, menys s’assemblen als organismes actuals.
En canviar d’estrat algunes espècies fòssils ja no es troben i n’apareixen d’altres.
Catastrofisme: teoria de Cuvier segons la qual els fòssils són restes d’organismes desapareguts per les extincions produïdes al llarg de la història i, cadaseparació entre estrats representa una de les catàstrofes causants de les extincions i posteriorment altres organismes creats per Déu repoblaven la zona.
Tot i la seva teoria errònia els estudis de Cuvier van aportar evidències sòlides de l’evolució. En els fòssils es pot observar els canvis graduals de l’evolució de les espècies i el parentiu entre diferents grups a partir de formes de transició.ANATOMIA COMPARADA
Cuvier i altres científics van fer estudis comparatius de l’anatomia de moltes espècies d’éssers vius. Aquestes dades van servir per donar suport a l’evolució.
L’anatomia interna de les extremitats de les extremitats anteriors dels vertebrats tetràpodes és molt semblant tot i tractar-se d’organismes que viuen en medis molt diferents. S’anomenen òrgans homòlegs aquells quepresenten estructures comunes tot i exercir funcions diferents. Les homologies anatòmiques es troben en aquells organismes que procedeixen d’un avantpassat comú a partir del qual es van originar espècies adaptades a medis diferents (evolució divergent).
Els òrgans anàlegs són aquells que tenen un aspecte extern i una funció semblants però una estructura interna diferent. Pertanyen a espècies que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Evolució
  • Evolució
  • Evolució
  • Evolucio
  • Evolucio
  • evolució
  • EVOLUCI N
  • Evoluci N

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS