Evolució del concepte infància

Páginas: 6 (1262 palabras) Publicado: 18 de febrero de 2015
A.1- EVOLUCIÓ DEL CONCEPTE INFÀNCIA


ÍNDEX:

Infància a Grècia i Roma

Cristianisme i edat mitjana


Renaixement fins al segle XVII

Segles XVIII i XIX


Escola Nova

Imatges










INFÀNCIA A GRÈCIA I ROMA:
A Grècia es considerava una desgràcia tenir molts fills, i encara més si es tractava de nenes.
Una carta d'un ciutadà romà a la seva esposa:
"Has de saberque sigo en Alejandría. [...] Te pido y ruego que te hagas de buen cargo de nuestro hijo bebé, y tan pronto como reciba el pago te lo enviaré. Si das a luz [antes de que regrese a casa], si es varón, mantenlo; si es una niña, deséchala."
A Roma, el pare podia elevar l’infant nounat del terra, en senyal d’acceptació o adopció, o bé no fer-ho, la qual cosa n’implicava l’abandonament a la porta decasa. També podia vendre’l, matar-lo o deixar-lo morir.
Es considerava als infants com a inversió en el futur adult.
En les classes socials humils, els fills eren considerats un bé material: ajudaven des de ben petits en les tasques domèstiques o del camp, en el teixit...
En les classes socials privilegiades, els infants eren un instrument de perpetuació del nom i del patrimoni de la família.Un esclau acompanyava el fill de les classes benestants a escola i, a casa dels amos. Els esclaus assistien a les lliçons impartides per als seus amos. Els fills de l’aristocràcia continuaven estudis secundaris, fins als setze o disset anys.
En l’àmbit urbà, l’ensenyament era obert a tots els infants des dels set fins als deu o onze anys. En el medi rural, l’accés a l’escola era pràcticamentinexistent.
Els infants esclaus no tenien família i treballaven des de ben petits en les tasques domèstiques o agràries. Començaven a treballar a partir del set o vuit anys, a alguns en arribar a l’adolescència se’ls concedia la llibertat.
El pedagog Marc Fabi Quintilià va intentar que es dones importància a la curai a l’atenció dels infants però no va tenir èxit.
CRISTIANISME I EDAT MITJANA:
Enaquesta època es representa als infants en l’art com adults en miniatura.
La visió dels infants és negativa.
Els infants eren totalment descuidats pel que fa a les necessitats higièniques i es creia que la brutícia era benèfica i saludable. Continuava l’infanticidi. A partir del segle XIV es van agreujar les dures condicions de vida dels infants amb les pestes, les fams i les epidèmies, i vacréixer el nombre d’infants orfes que vivien al carrer.
A l’alta edat mitjana es condemna l’avortament i es vincula amb el món diabòlic.
Els fills dels nobles practicaven l’equitació i aprenien a caçar i a manejar armes, les nenes cosien.
La música, la lectura i l’oració eren jocs habituals, però durava poc ja que molts es casaven als 11 anys.
Anaven a l’escola molt pocs infants i poc temps. Lamajoria passava dels jocs a l’ofici patern. Hi havia escoles de beneficència que acollien nens interns. Hi anaven molt poques nenes i aquestes hi aprenien a cosir, a brodar, a llegir llibres...
A partir dels segles XIII i XIV, els nens aprenien els oficis artesanals, artístics o les competències mercantils. Els infants pidolaires eren raptats i torturats per obligar-los a demanar almoines.
Enel món rural les nenes feien de molineres o pastores i els nens treballaven com a camperols, miners o pastors.
Ibn-Al-Jazzar publica “El llibre de la criança de l’infant”
RENAIXEMENT FINS AL SEGLE XVII:
Els pares es preocupen per la salut i la cura dels infants, per les maneres d’educar i es passa a una educació escolar destinada a facilitar el desenvolupament de les capacitats dels nens i nenesi integrar-los en la societat.
Es critiquen els mètodes educatius i es comença a pensar en una nova pedagogia. Es configura la tendresa envers la infància, encara que enfrontada a l’autoritat i la disciplina.
A partir del segle XV es publiquen els primers tractats de medicina infantil i a partir de meitat del segle XVI s’intenta acabar amb l’infanticidi en alguns països europeus.
Es...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • LA EVOLUCI N DE LA INFANCIA
  • Concepto De Infancia
  • CONCEPTUALIZACI N Y EVOLUCI N DEL CONCEPTO DE INFANCIA cartilla
  • Conceptos en la evoluci n de la geografia
  • Evoluci N Del Concepto Calidad
  • CONCEPTO DE EVOLUCI N
  • Evolució del concepte de treball
  • Concepto y Evoluci n de las MICROFINANZAS

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS