EXAMEN PRÀCTICA TEMA 3 CURS 2011 valencià

Páginas: 12 (2756 palabras) Publicado: 9 de octubre de 2015
EXAMEN PRÀCTICA TEMA 3 CURS 2011-2012


Document 1
“(…) Del nombre dels espanyols que es complauen a veure restituït a V.M. al tron dels seus majors, són els que firmen aquesta reverent exposició, amb el caràcter de representants d'Espanya. Però com que en absència de V.M. s’ha mudat el sistema que regia al moment de verificar-se aquella, i ens trobem al capdavant de la Nació en un Congrés quedecreta el contrari del que sentim (…)
El (remei) que hem de demanar, traslladant al paper els nostres vots i el de les nostres províncies, és d’acord amb les lleis, furs, ús i costums d'Espanya. Tant de bo no haguera matèria molt complida perquè V.M. repetisca al Regne el Decret que va dictar a Baiona (ordenand la convocatòria de Corts), i manifeste (segons la indicada llei de Partida) lanecessitat de remeiar allò que s’ha actuat a Cadis, que a aquest fi es procedisca a celebrar Corts amb la solemnitat i en la forma que es van celebrar les antigues; que entre tant es mantinga il·lesa la Constitució espanyola observada per tants segles, i les lleis i furs que a la seua virtut es van acordar; que se suspenguen els efectes de la Constitució i decrets dictats a Cadis, i que les noves Cortsprenguen en consideració la seua nul·litat, la seua injustícia i els seus inconvenients (…)

Manifest anomenat “ dels Perses” presentat al rei Ferran VII per 69 diputats de les Corts (12 d’abril de 1814)


Document 2
“(…) m'heu fet entendre el vostre anhel que restablira aquella Constitució que entre l’estrèpit de les armes hostils va ser promulgada a Cadis l’any de 1812, al propi temps que ambsorpresa del món combatíeu per la llibertat de la Pàtria (…) He jurat aqueixa Constitució per la qual sospiràveu i seré sempre el seu més ferm suport. Ja he pres les mesures oportunes per a la ràpida convocatòria de les Corts (…)
Anem francament, i JO el primer, per la senda constitucional, mostrant a Europa un model de saviesa, orde i perfecta moderació en una crisi que en altres Nacions hasigut acompanyada de llàgrimes i desgràcies; fem admirar i reverenciar el nom Espanyol, alhora que llaurem per a segles la nostra felicitat i la nostra glòria.”

Manifest del rei Ferran VII (10 de març de 1820)

1.- Descriu el tipus de fonts utilitzades.
-Per la seua naturalesa ambdós documents són fonts primàries ja que s’han elaborat alhora que els esdeveniments a què es refereixen, i no s’hanmodificat posteriorment.
-Per la seua forma ambdós són fonts escrites i documents públics: es tracta de manifestos d’institucions públiques, el primer de diputats de les Corts i el segon del propi rei.
-Pel seu contingut ambdós són documents polítics.
- Pel seu caràcter són expositius- argumentatius.
-Per la seua autoria: el document 1 és d’autor col·lectiu, els 69 diputats absolutistes de les Cortsa abril de 1814, coneguts com “els Perses”; mentre que el document 2 és d’autoria individual, el rei Ferran VII a març de 1820.
-El destinatari del document 1 és individual, ja que va dirigit al rei Ferran VII que acaba de tornar de França, encara que els autors també tracten que el contingut arribe a l’opinió pública a la recerca de suport a les seues idees. El destinatari del document 2 éscol·lectiu, ja que va dirigit a tot el poble espanyol en 1820.

2.- Identifica les idees principals dels textos, situant-ho en el seu context històric i en el nucli temàtic corresponent.
Document 1. És un manifest en què s’exposa el programa dels diputats absolutistes i amb el que tracten de persuadir el rei, que acaba de tornar de França, perquè restablisca l’absolutisme:
Només reconeixen les lleistradicionals d'Espanya (“les lleis, furs, usos i costums d'Espanya”) i estan en contra de la tasca realitzada per les Corts de Cadis (“la necessitat de remeiar allò que s'ha actuat a Cadis”; “com en absència de V.M. s'ha mudat el sistema que regia”). (subratllat en color roig)
Volen la restitució de Ferran VII com a monarca amb plens poders (“es mantinga il·lesa la Constitució espanyola observada...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • PRACTICAS Tema 3 Eco
  • Práctica Tema 3
  • PRACTICANDO LA TEORÍA TEMA 3
  • Tema 3 2010 2011 Ftsg
  • Practica examen de espanol sion 2011
  • Examen curso 3 de marketing digital
  • CURSO N 3 TEMAS TRANSVERSALES
  • EJERCICIOS TIPO EXAMEN TEMA 3

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS