Faperncio

Páginas: 6 (1301 palabras) Publicado: 2 de enero de 2013
5.1 Aprofundiment de les característiques de terror segle XX

A la primera meitat del segle XX apareix una nova forma de terror més materialista, és a dir, els personatges són sensibles i amb aparença física sòlida en contraposició al tradicional terror gótic de fantasmes i castells encantats. Aquesta evolució es deriva pel desenvolupament tecnològic i científic, que es dona a conèixer com elterror còsmic. Les característiques principals del terror del segle XX són:

Narracions envers unes espècies d'un univers desconegut o a l'interior de la Terra, en el qual desperta un cert misticisme.

Destrucció de la raça humana a causa del avenç científic i tecnològic, ja pot ser mitjançant pandèmies de virus, armes letals, etc.

El gènere de terror generalment va introduït amb un altre,el de ciència-ficció.

El terror del segle XX avegades tracten temes religiosos o mitològics, encara que sempre hi apareix un fenomen sobrenatural.

Canvi de paradigma en la societat contemporània reflectida en els escritors.

Generalment el públic es sent capficat en la literatura d'aquest gènere, ja que hi ha diversos estímuls emocionals intensos i insòlits que proporcionen un acceleramentcardíac que termina en un desfugament final.

Per una banda, tot allò que en un principi va ser el terror exemplificat en l'expressivitat del personatge, sense cap intent d'explicació lògica ni sobrenatural, va donar lloc a un relat materialista. Les narracions es centren en espècies d'un univers desconegut que intervenen en el món dels humans i, en ocasions són representats com a éssersrepugnants o amb aparença antropomòrfica. També poden existir éssers desconeguts en el mateix món humà, que moltes vegades són produïts per ells mateixos, a conseqüència d'un descontrol en l'utilització de la ciència contemporània, com per exemple; virus mortals que desemboquen a una exterminació dels éssers humans, personatges com els zombis que destacarán en aquest context de terror i, deformacionshumanes causades per els avenços tecnològics.
Els principals objectius d'aquests personatges literaris i purament fictícis són el predomini i l'exterminació de la raça humana. Com a conseqüència d'aquest univers i personatges irreals, el terror avegades es acompanyat per un altre gènere, la ciencia-ficció. En relació a aquest marc, hi trobem en la literatura un clar exemple en la novel.la I amLegend, escrita al 1954 per Richard Matheson.

Per altra banda, en aquest nou gènere denominat terror còsmic es reflecteixen influències en temes religiosos, sobretot en la part més mística de la religió, que tracten sobre esperits malignes que personifiquen el mal absolut, com per exemple; Belzebú, Satan, Llucifer, etc. A més, en relació a la part mística hi apareixen fets paranormals dels qualsla causa no pot ser argumentada per la ciència. Aquest tipus de personatges són responsables de les possessions psicològiques en humans, amb l'objectiu d'eliminar l'obra de Déu, és a dir, l'home. Com a obra representant i exitosa en aquest àmbit destaca la novel.la El exorcista, al 1971 per William Peter Blatty.

En aquesta etapa del segle XX destaca Howard Phillip Lovecraft, l'escritor deterror Stephen King en el seu estudi Danza Macabra afirma que Lovecraft és . Aquest autor tan famós en el camp de la literatura basa les seves narracions en la idea central de què el nostre món va ser poblat per altres espècies, que per utilitzar la màgia negra van perdre les seves conquistes i van ser expulsats. No obstant, continuen visquen al exterior, disposats a apoderar-se de la Terra enqualsevol moment. Els seus contes parlan d'esperits malignes i mons on l'espai i el temps s'alternen irremediablement, com es pot trobar en un cicle que construeixen la literatura de terror fantástica, atribuida de forma generalitzada a Lovecraft, anomenada Els Mites de Cthulhu. Aquest va instaurar arrels per un culte a déus falsos o inexistents que es diuen els Primordials i els Arquetípics....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS