farga catalana

Páginas: 4 (863 palabras) Publicado: 12 de agosto de 2014
LA FARGA CATALANA












Raúl Lobato
2-C
Tecnología
Jordi Viu
INS Lluís Companys
Curs 2013-14

LA FARGA CATALANA

La farga catalana va ser una tècnica que es va començar aemprar al segle XI per obtenir ferro i acer d’alta qualitat, sense la qual, en l’època preindustrial, no hauria estat possible un incomptable nombre d’eines i utensilis. Aquest procediment català vaser utilitzat arreu d’Europa i als Estats Units. L’arribada de l’era industrial i l’aparició de la indústria pesant i dels alts forns van condemnar la farga catalana a la desaparició durant la primerameitat del segle XIX.
El forn: 1 trompa d'aigua per injectar aire al forn. Es pot apreciar la disposició del carbó vegetal i la mena en començar l'operació de reducció.
El martinet és un mall mogutper una roda hidràulica. Una reclosa desvia l'aigua cap a un canal que acaba en un salt, sota el qual hi ha una roda hidràulica d'àleps de fusta plana. El fusell de la roda anomenat calaibre,transmet el moviment circular a una corona de ferro molt ferma anomenada bóta, que té quatre lleves que reben el nom depalmes. El mall és un martell gegantí (d'uns 500 quilos), el mànec del qual és un troncd'arbre i actua com una palanca de primer grau.
El martinet:
El mall pica sobre una enclusa, de baix a dalt, per la pedra, la dema i el demet, damunt el qual es col·locava el masser.
L'utillatgeemprat a les fargues variava molt, segons llur activitat siderúrgica. Els estris que contenia la farga de Grau, o de Baix, de Campdevànol els trobem esmentants en un inventari que textualmentreprodueix: "Vuit tanalles per servei de la farga entre grans i xiques, tres verxelles y tres ganxos, una massa de ferro gran, tres martells y los ganxos de les manxes, que són sis, [...] una picassa de tallarlos massers y tallairet".
Primeres matèries:
S’utilitzava com a primeres matèries, per la mena i el carbó a més de l'aigua..
Com a última primera matèria esmentarem l'aigua que feia anar la roda...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La farga Catalana
  • farga catalana
  • fargo
  • Fargo
  • FARGO
  • Sensor fargo
  • Fargo
  • Fargo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS