fgdgg

Páginas: 6 (1424 palabras) Publicado: 7 de enero de 2014
 ELS TEIXITS



Nom : Joel

Cognoms : Martínez Juanes

Curs : 4 ESO F

Assignatura : Biologia i Geologia



Professor : Josep Colom

Teixits vegetals

Hi distingim dos tipus:

Teixits meristemàtics
Es localitzen, principalment, als àpexs de la tija i l'arrel, i en algunes zones de la tija, i formen les gemmes. Estan constituïts percèl·lules indiferenciades (o poc diferenciades) que formen una zona de creixement on tenen lloc les divisions cel·lulars de mitosi. Es distingeix habitualment entre els meristemes primaris, que asseguren el creixement de la planta en llargada, al nivell de la tija, de les fulles o de les arrels, i els meristemes secundaris, responsables del creixement en diàmetre dels òrgans de certes plantes com eltronc. Les cèl·lules que els formen es divideixen constantment. Són els encarregats que les plantes creixin en longitud i en gruix i que facin noves arrels, tiges i fulles. És el responsable de la disposició especial de les fulles (oposades, alternes...) el que s'anomena filotàxia.



Teixits adults
Els trobem als àpexs de la tija i l’arrel y a la tija, com els teixits meristemàtics. Esdediquen a funcions especials, i les seves cèl·lules han perdut la capacitat de dividir-se. Contenen cèl·lules vives de formes variades, no es reprodueixen i contenen vacúols molt grans, on emmagatzemen substàncies.
Dins d'aquest grup hi ha:
El parènquima, que és el teixit més abundant de la planta. S'encarrega de l'alimentació (parènquima fotosintètic), de donar volum a la planta i d'emmagatzemarsubstàncies.
Els teixits protectors, com l'epidermis i el súber, que protegeixen les plantes i les aïllen de l'exterior.
Els teixits vasculars, com el xilema i el floema, que transporten la saba de les arrels a les fulles i de les fulles a la resta de la planta, respectivament.




Teixits animals

Als teixits animals i els humans hi distingimdiversos teixits :

Teixit connectiu
Teixit l'origen del qual és el mesènquima embrionari i que té com finalitat servir de sustentació i envoltar la resta de teixits de l'organisme, l'intercanvi de nutrients, la defensa contra infeccions així com la regulació de la calor corporal. Aquest teixit envolta els òrgans i els serveix de suport. Estan formats per cèl·lules diferents, amb substànciesintercel·lulars diferents i amb funcions també diferents.

Esta format per :

El teixit conjuntiu, que és l'encarregat d'unir i protegir els òrgans. Ocupa els intersticis situats entre la pell i la musculatura, entre els fascicles musculars, entre la capa mucosa i la capa muscular dels òrgans buits, etc. Fa funcions mecàniques (protecció, unió, lliscament, etc) i metabòliques (dipòsit d’aigua,intercanvi de substàncies entre les cèl·lules conjuntives i la sang, regeneració tissular, inflamació, etc).



El teixit adipós és un conjunt heterogeni de teixits connectius propi dels animals vertebrats. S'hi emmagatzema l'excedent energètic en forma de triglicèrids per al seu ús posterior, en situacions amb requeriments més elevats o durant etapes de dejuni. És format per cèl·lules plenes devesícules greixoses. La seva funció és protectora i d'emmagatzematge. És molt abundant sota la pell i envolta certs òrgans, com el fetge i els ronyons. Format per el teixit adipós blanc i el marró.

El teixit cartilaginós està format per cèl·lules i matriu extracel·lular. Les característiques més essencialsd'aquesta varietat són una matriu extracel·lular sòlida i cèl·lules allotjades en llacunes. És un teixit flexible i que té una bona resistència a la compressió. És vascular i no té innervació. La seva funció és la de sustentació (com teixit conjuntiu que és), i la de permetre un moviment gairebé lliure de fricció. Té el seu origen en el mesènquima. És relativament elàstic, es localitza al nas, les...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • fgdgg

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS