filo plató

Páginas: 37 (9119 palabras) Publicado: 10 de junio de 2014
1. Biografia i Història
Hi ha 3 etapes de l’antiga Grècia:
 arcaica: s VII-VI a.C -> Tales, Anaximandre, etc.
 clàssica: s. V-IV a.C -> Sòcrates, Plató, Aristòtil
 hel·lenística: s.III a.C
El segle V és el segle de Pèricles (495-429 a.C), governador d’Atenes. Quan nasqué Plató, ja havia mort.
Pèricles representa la democràcia. Fou escollit diverses vegades i fou un gran estrateg. El seugovern va anar del 478 al 432 a.C, durant l’època d’esplendor grega.
El 432 a.C, hi ha una reacció conservadora vers el govern de Pèricles i Atenes cau a les mans dels conservadors.Es van produir les Guerres del Peloponès (Atenes vs Esparta) que van anar del 431 al 404 a.C. Els perses, sempre enemic de Grècia, ajudà Esparta. Hi ha gent que diu que la culpa de la guerra va ser la mort dePèricles. Aquesta guerra representa la batalla entre l’oligarquia de la terra (Esparta, govern dels militars) i la democràcia del mar (Atenes). Esparta guanyà la guerra i fou un gran xoc ja que es prevenia que guanyés Atenes, els considerats “millors”. Aquí comença la decadència de Grècia. Més endavant, els romans acabaran amb ells.
Com Esparta guanyà, es quedà amb el govern d’Atenes i al 404 a.C vanimposar el Govern dels 30 Tirans una oligarquia, el poder estava en les mans dels més rics alhora conservadors. En aquest govern hi haurà dos oncles de Plató, Càrmides i Críties.
Durà un any, i es substituí per una mena de democràcia controlada pels oligàrquics i militars el 403 a.C, s’imposa la “democràcia” de Trasíbul.
El 399 a.C es produí la condemna a mort de Sòcrates; el van culpar de:introducció de nous déus (daimon, veu interior), no respectar-los (aseveia) i corrupció de la joventut.
Plató nasqué a Atenes el 427 a.C, 2 anys més tard de la mort de Pèricles, enmig de les Guerres del Peloponès.
Plató és fill d’una família rica, pertany al sector culte i aristocràtic. La seva família fou descendent de Soló, un dels 7 savis de la Grècia clàssica i el primer legislador d’Atenes.També era nebot de Càrmides i Críties, odiats per tota Atenes. Tant com els vincles familiars, com l’educació que rebé, el van introduir en els principals grups polítics i culturals d’Atenes. Fins els 18 anys, estudià i es dedicà a la poesia i la política a causa de la tradició familiar.
Els 18 anys conegué Sòcrates, el seu mestratge i exemple a seguir, a l’àgora on es passava dialogant amb elsjoves. A causa de Sòcrates, decidí abandonar-ho tot i dedicar-se al coneixement i a la filosofia. Plató es convertí en deixeble de Sòcrates però només durà uns 5 o 6 anys. Diversos esdeveniments consecutius, com el govern dels 30 tirans, la democràcia de Trasíbul i sobretot, la injusta condemna de Sòcrates, el van portar a creure que es necessitava una profunda reforma de la vida política.
Desprésde la mort de Sòcrates, els seus deixebles decideixen abandonar Atenes per por de ser assassinats també. Plató inicia un període de llargs viatges fins l’any 361: Megara, Corint, Egipte, Cirene i Tarent. Anirà a tots aquells llocs on hi havia escoles presocràtiques i per tant, seguir amb la seva formació. Sobretot, buscarà seguidors de Parmènides i Pitàgores. S’interessà sobretot per lesmatemàtiques i la religió, per això anà a Egipte, i per l’ànima, és a dir, què passa després de la mort. A Tarent va ser on conegué el pitagòric Arquitas qui exercí una forta influència sobre ell i el posà en contacte amb Dionís, tirà de Siracusa. Plató anirà allà per intervenir en les reformes de l’Estat ja que era conegut per les seves idees polítiques. Però fou acusat, empresonat i venut com a esclauper Dionís, encara que, malgrat això, hi tornà dues vegades més. Plató estava totalment en contra de la tirania i la democràcia, ja que no havien portat res bo; ell defensava una assemblea de savis, que el governant fos un savi.
Quan tornà a Atenes del primer viatge, comprà un local (gimnàs) i fundà la seva escola, “l’Acadèmia”, nomenada així a causa del temple dedicat a Apolo Academus. Durà...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • filo plato
  • Fil de Plata
  • Plat N M Todo Filos Fico
  • El Fil Sofo Seg N Plat N
  • Plat N Sol A Recurrir A Relatos Para Exponer Sus Pensamientos Filos Ficos
  • El Fil De Plata Narra La Histo Ria De Tres Joves Adolescents
  • Filo
  • FILO

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS