Filosofia Platónica

Páginas: 9 (2185 palabras) Publicado: 13 de febrero de 2013
Llegiu el text següent de Jesús Mosterín i contesteu les preguntes plantejades a continuació:

Avui dia anomenem ciència a un saber col·lectiu produït i transmès per especialistes, expressat en un llenguatge precís, capaç de ser controlat per mètodes públics i que ens permet l'explicació de fets passats i la predicció de fets futurs. […] La ciència és una activitat social complexa que es portaa terme per part de les comunitats científiques establertes a les universitats i els centres d'investigació, i els resultats de la qual es presenten en congressos, revistes especialitzades i llibres de text. Aquests resultats són, d'una banda, descripcions o històries detallades de certes àrees de la realitat observades amb deteniment o provocades en els laboratoris; i, de l'altra, teoriesabstractes que poden ser usades com a instruments intel·lectuals en l'explicació de les dades enregistrades a les històries o en la predicció de futures observacions o dels resultats de futurs experiments, o en el disseny de noves tecnologies o nous aparells. Els resultats exposats pels científics són públics i estan sotmesos a l'anàlisi, la crítica i el control de tothom i, d'una manera especial, delsseus col·legues, desitjosos de refutar els resultats dels seus companys per elevar així el seu propi prestigi dins la comunitat científica.
Jesús MOSTERÍN, La ciencia,1981

1.a Quin tema planteja el text?
1.b Quins són els trets definidors de la ciència, segons el text?
2.a Qui fa la ciència? On?
2.b A través de quina metodologia o procés?
2. Qui controla, segons el text, els resultatscientífics?
3.b Per què?
4. El text classifica els resultats de la ciència en diverses categories. Identifiqueu-les i poseu exemples de cada tipus.
5. Expliqueu què vol dir que els col·legues científics estan desitjosos de «refutar els resultats dels seus companys per elevar així el seu propi prestigi dins la comunitat científica» . Particularment, expliqueu què vol dir refutar.6. Què en penses de les ciències ocultes després de llegir el text? Quins fragments hi estan relacionats?
1.a. Quin tema planteja el text?
El tema que planteja és el de la ciència des del punt de vista filosòfic explicant-nos el significat de ciència i els mètodes i el sentit que té aquesta en la nostra societat i la manera per a aconseguir aquest “coneixement” queanomenem científic i, a part que el coneixement científic és públic i per tant el coneixement ha de ser compartit per a poder ser examinat i jutjat pels altres i així, apropar-se el més possible a la veritat o el que podria ser. La ciència per tant està sotmesa a un control, en la que s’intenta buscar la veritat d’una qüestió, a part de per ajudar a entendre el món o fer millores en algunsaspectes de la nostra vida, per a un benefici propi que és el de guanyar-se un nom en la societat científica.
1.b Quins són els trets definidors de la ciència, segons el text?
Els trets definidors de la ciència segons el text és que la ciència ha de ser de tots, és a dir, un saber col·lectiu en el que hi hagi hagut una observació prèvia i seguint el mètode científic per a plantejar una hipòtesi, queestigui fet per especialistes entesos en la matèria, no qualsevol. A part, que ens serveix per a poder explicar els fets passats i poder entendre el món i el que va passar fa x temps en el passat i a que també ens serveix per a predir el futur i el que passarà. Aquest coneixement s’expressa amb un llenguatge precís i està sotmès a un control col·lectiu en el que tothom té accés a les descobertes.2.a Qui fa la ciència? On?
La ciència la fan les comunitats de científics, ja que segons el text el coneixement científic només el poden produir i transmetre un seguit d’especialistes en la matèria. Segons el text la ciència es fa en les universitats i en els centres d’investigació.
2.b A través de quina metodologia o procés?
La metodologia o procés que emprenen aquesta comunitat de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La filosofia de Platon
  • filosofia platon
  • la filosofía de Platón
  • Filosofía platón
  • Filosofia De Platon
  • La filosofia de platon
  • Platon filosofia
  • Filosofia;platón

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS