Filosofia Preguntas TERESA

Páginas: 9 (2073 palabras) Publicado: 28 de abril de 2015
PREGUNTES RENAIXEMENT I REVOLUCIÓ CIENTÍFICA
1.Explica breument què és el Renaixement i els factors que contribueixen a l’aparició d’aquest moviment.
El Renaixement és una època pont entre l’Època Medieval i l’Època Moderna. Comença amb la caiguda de Constantinoble (1453) a mans dels turcs otomans, i la següent migració cap a occident d’intel·lectuals bizantins. Podríem dir que comença al s.XIVa Itàlia i va més enllà del XVI, estès ja per tot Europa.
Hi influeixen l’Humanisme i altres factors de canvi:
L’Humanisme s’inicia a Itàlia al s.XIV com un programa educatiu que tenia com a objectiu la formació d’intel·lectuals en poesia, retòrica, història i filosofia. A més, consideraven que havien d’estudiar directament els clàssics, ignorant la interpretació i traducció que havien fet elsmonjos medievals.
Va començar sent un programa educatiu i filològic i va esdevenir amb el temps en un moviment molt més ampli que va donar a conèixer i divulgar les idees clàssiques sobre temes d’ètica, art, política, filosofia...
Per això diem que l’Humanisme va ser un corrent filosòfic que va dignificar l’ésser humà i tot allò humà.
Pel que fa els factors de canvi hi van haver d’ordre religiós,literari, cultural, sociopolític i el factor cientificotècnic:
D’ordre religiós: Les desavinences entre el poder polític (emperador) i el religiós (Papa), juntament amb la corrupció i la manca d’autenticitat religiosa d’alguns clergues, van afavorir que molts intel·lectuals es preocupessin de qüestions humanes, més que de qüestions religioses.
D’ordre literari: Poetes com Petrarca reivindiquen ques’han de donar a conèixer les obres d’autors grecs oblidats o perduts durant l’Edat Mitjana.
D’ordre cultural: La caiguda de l’Imperi Bizantí va obligar els erudits a refugiar-se a Itàlia, que es va convertir en un gran focus cultural.
D’ordre sociopolític: Es consolida la burgesia com a classe social o això comporta una revalorització del treball i un impuls del comerç, un augment de les riqueses iuna revitalització de la vida urbana amb el creixement de les ciutats.
Factor cientificotècnic: El s.XVI és un segle important en innovacions i descobriments tècnics: la pólvora revoluciona les armes, la brúixola la navegació i la cartografia i les tècniques de navegació i la impremta és millorada per Gutenberg.
2.Explica breument quatre característiques molt importants del Renaixement.
Retorna l’antiguitat clàssica: Es retroben la literatura i l’art clàssics i una revitalització de la filosofia grega i de les cosmovisions tebans.
Antropocentrisme: Ara el centre de l’interès i de la cultura serà tot allò humà.
Individualisme: Es potencia la subjectivitat en tots els seus aspectes ( sentiment, emocions, opinions, experiències etc.). És una època en la qual sorgeixen gransindividualitats, la que es respecta i es valora l’originalitat i la peculiaritat de cada home i de cada artista.
Curiositat i anhel de saber: És un període optimista que creu fermament en les capacitats humanes i en el progrés del saber. El millor exemple que tenim és Leonardo Da Vinci: artista, pintor,enginyer, arquitecte i metge.
3.Per què és important Montaigne?
És important perquè canviarà la preocupaciódels filòsofs per saber què és el món, la realitat, donant importància al subjecte i no al món. A la seva obra Assaigs fa una sèrie de meditacions del seu propi interior, és a dir, que fa una introspecció no de caràcter religiós sinó d’esperit laic i filosòfic. D’aquesta manera converteix el de filosofar en una experimentació d’ell mateix.
Això influirà molt en 2 llibres, un de Paskal(Pensaments) i un altre de Descartes (El discurs del mètode).
4. Aportació de Maquiavel a la ciència política.
Va inaugurar la ciència política moderna a partir d’ell la política no anirà lligada a l’ètica. Escriu el seu llibre El príncep en el que dóna una sèrie de consells als futurs governants. No s’inventa estats ideals com Plató sinó que estudia estats rels perquè li agrada molt la història i en...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • preguntas filosofia
  • PREGUNTAS DE FILOSOFIA
  • Preguntas De Filosofía
  • Preguntas de Filosofia
  • Les Preguntes De La Filosofia
  • Preguntas filosofía
  • Preguntas De Filosofia
  • Preguntas De Filosofia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS