ftftr

Páginas: 9 (2127 palabras) Publicado: 3 de junio de 2013





Activitat 1.3:
Paper social dels científics.


































Noms: Wanda Vegara Simón i Marina Torelló Navarro
Curs: 1r batxillerat A i B




A partir de la lectura dels següents articles, mireu de respondre les següents qüestions. Després lliura un document amb els enunciats i les respostes (no cal incloure els articles):1. Inseriu un mapa amb la localització de l’Aquila i indiqueu com s’explica el terratrèmol del 2009 a partir de la teoria de la Tectònica de plaques.


L’epicentre del terratrèmol tant sols tenia 10 km de profunditat el què va afavorir que el desastre encara fos més greu. El terratrèmol es va originar en una falla normal orientada al NO-SE situada en els Apenins, una cadena muntanyenca quetravessa el centre d'Itàlia. Tectònicament els Apenins són en gran mesura un prisma creixent format com a resultat de la subducció d'est a oest, d’una microplaca anomenada Adria. No obstant, els Apenins estan en una zona de convergència entre dos plaques; a l'est les plaques tectòniques euro-asiàtiques, i al sud la placa africana, les quals es mouen en direcció nord. Amb els moviments d'aquestesplaques s'acumula la força en el subsòl per provocar activitats geològiques i incloent terratrèmols forts.
D’altra banda, també cal dir que l’estrat sedimentari en el subsòl de l'esmentada zona italiana és capaç d'augmentar l'ona expansiva del terratrèmol per agreujar la destrucció del flagel.


En aquest altre mapa, podem observar el nivell de risc d’Aquila (alt) en quant a la rest d’Europa.2. El tècnic Giampaolo Giuliani predeia el terratrèmol en base a uns indicis. Quins eren aquests indicis i quins altres es poden tenir en compte a l’hora de predir els terratrèmols?
Els seus indicis es basaven a partir de les emissions de radó a la superfície terrestre. El radó és un gas radioactiu,el qual ens permet esbrinar un avenç d'una catàstrofe geològica observant un augment del’acumulació d'aquest gas radioactiu sobre les falles.
A part del radó hi ha altres sistemes previsors de terratrèmols:
-El mètode Van: es basa en la detecció de senyals sísmiques elèctriques a través d'una xarxa telemètrica. Aquest sistema només es pot treballar amb les ones P.
-Predicció per sismes inicials: abans d'un terratrèmol, i ha petits sismes, si observem que la intensitat d'aquestsaugmenta, podem preveure que hi haurà un terratrèmol
-Triboluminescència: no és un sistema del tot aprovat, consisteix en veure una llum roja o blava sobre diferents materials quan estan sotmesos a pressió o agitació.


Triboluminescència exposada amb llum UV


3. Què és l’epicentre d’un terratrèmol?
L' epicentre d'un terratrèmol és el punt a la superfície de la Terra que està directament a sobredel focus (punt on l'explosió subterrània s'origina) també és el centre des d'on s'expandeixen les ones sísmiques i normalment el lloc on es produeixen els danys més greus


Imatge on és pot veure amb més claredat l’epicentre i focus.



4. Què vol dir aquesta frase?: "Tras una reunión sobre el riesgo de terremoto, no se puede salir diciendo: 'el resultado es 3'. La incertidumbre es difícilde comunicar a la población.

Es refereix a que no es pot donar un resultat exacte a la població partint de la base en què dins de la previsió hi ha una gran incertesa. Tenint en compte aquesta part, és lògic que amb una gran responsabilitat, com la que tenien aquests sismòlegs, sigui complicat donar a entendre a la gent que no hi ha cap resultat segur i que per tant aquest pot ser inesperat.Però per ser un professional, com ho haurien d’haver estat, s’hauria d’haver transmès la veritat a la població, amb els seus pros i contres.


5. Us sembla que el següent argument és suficient per decidir informar les persones de què no hi ha perill? "En esta zona la oleada de sacudidas es algo que no alarma. Al revés, los técnicos piensan que es una situación favorable si la tierra...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS