Gàmbia

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 8 (1972 palabras )
  • Descarga(s) : 9
  • Publicado : 27 de abril de 2010
Leer documento completo
Vista previa del texto
Gàmbia

1.Situció geogràfica:

- Continent: Àfrica Occidental. Rodejada pel Senegal.
- Capital: Banjul
- Mapa:


- km2: 11300

- Bandera:


- Escut:


- Moneda: Dalasi

- Clima:
Subtropical, amb altes temperatures tot l’any. A les nits, entre novembre i febrer, pot refrescar. L’estació de pluges va de juny a octubre. Pot ploure intensament durant hores, però desprésllueix el sol de nou. El problema es que els carrers i pistes sense pavimentar poden quedar impracticables.

2.Política:

- President: Yahya Jammeh
- Sistema polític:
Gàmbia és una república presidencialista democràtica. El president de la república és elegit per sufragi universal per un període de cinc anys. Poder legislatiu resideix a l’Assemblea Nacional composada per 53 membres, dels quals48 són escollits per sufragi universal, i 5 els escull el president de la república. El principal partit polític és Aliança per la Reorientació i Construcció Patriotríca que després de les eleccions parlamentàries del 2007 té 42 de 53 escons.

El poder executiu està dividit entre el Cap de l’Estat i el President del Govern, nombrat per l’Assemblea entre una terna (grup de persones) escollidapel President de la República. En l’adquisició del govern s’utilitza el sistema de cooptació on el president conforma la terna d’acord amb els alineaments filosòfics a la nació.

3.Economia:

- Situació:
La seva economia es basa en els productes agrícoles i la ramaderia pel consum intern
del que depèn el 75% de la població.
També és una font d’ingrés l’emissió dels segells postals destinatsprincipalment al col•leccionisme filatèlic.
La indústria se centra en la transformació de productes agrícoles (cacauets) i de peix. El turisme va ser una important font d’ingressos fins a l’any 2000, on es va produir una reducció. La seva activitat depèn fundamentalment de les ajudes al desenvolupament del Fons Monetari Internacional i les de emergències dels països desenvolupats. Lesexpectatives futures del Banc Mundial darrere la liquidació parcial del deute extern a l’any 2005, són positives.

- Infrastructures:
Mal estat de les carreteres i dels automòbils. Només hi ha 950km de carretera asfaltada en tot el país.
El correu a Gàmbia és ràpid. La oficina central de correus es troba a Banjul.
Hi ha centres telefònics des dels que es poden enviar faxs y tèlex. Gamtel, la empresade telefonia, ha instal•lat a demés un servei de comunicació via satèl•lit. Hi ha cabines telefòniques a molts llocs.
La corrent elèctrica és de 220 voltis a 50 Hz. Sol haver-hi de llum.
La única reserva natural del país és la de Abuko.
En quan a sanitat cal destacar que hi ha 0.09 metges per cada 1000 habitants.

4. Geografia humana i social:

- Demografia:
A l’any 2007, Gàmbia té unapoblació de 1.688.000 habitants. El 99% és negre i el restant 1% és blanc (europeus o descendents).
L’esperança de vida és de 54 anys. La mitjana de fills per dóna és de 5,2. Només el 40% de la població està alfabetitzada.

- Etnografia i religió:

Habitants Religió (% població)
Bamana 4.800 hab. 72% musulmà i 27% tradicional.
Diola 70.000 hab. 60% tradicional i 40% cristià.
Fulani160.000 hab. 100% musulmà.
Mandingo 400.000 hab. Majoritàriament musulmà
Manjak 19.000 hab. Desconeguda
Serer 27.000 hab. 8% cristians i 92% musulmans.
Soninke 512.000 hab. 80% musulmà i 20% altres
Tukulor – Pulaar 235.000 hab. 100% musulmà
Wolof 1.078.000 hab. Musulmans amb creences espirituals.

- Idiomes:
L’oficial és l’anglès. Entre les llengües autòctones, la més extensa és lamandinga, a causa d’estar rodejat pel Senegal, alguns entenen el francès.

5. Història:

La regió del Gàmbia va ser visitada pels portuguesos i alguns s'hi varen establir buscant unes mines d'or que suposaven existien allí.
El 1588 Anglaterra, a petició dels portuguesos residents a la zona del riu Gàmbia va concedir l'explotació de la regió i del Senegal a una companyia de comerciants de Devon...
tracking img