Gaudi

Páginas: 7 (1575 palabras) Publicado: 14 de mayo de 2013
ANTONI GAUDI

El 25 de juny de 1852,  Antoni Gaudí i Cornet naixia a Reus. Es podria dir que el Gaudí home va néixer a Reus, però que l'artista universal ho va fer a Riudoms al mas de la Caldereta d'on s'originà la seva especial forma d'entendre l'espai: "Tinc el do de la percepció espacial perquè sóc el fill, el nét i el besnét de forjadors de coure. El meu pare era forjador de coure, el meuavi, també. Per la banda de la meva mare, a la família, també hi havia ferrers; el seu avi era boter, el meu avi matern era pescador, tots ells són també gent de l'espai de la circumstància, i totes aquestes generacions de persones representen un bon aprenentatge".
Gaudí va tenir una infantesa malaltissa, amb sovintejades crisis pulmonars i artritis reumàtica. Gran part de l'Educació primària lava cursar, curiosament, a una escola fundada per Francesc Berenguer, el pare del que seria el seu futur i estret col·laborador en projectes com el de la urbanització de la Colònia Güell o de la Sagrada Família. El 1863, va iniciar els estudis de Secundària, etapa educativa que en aquella època era tot un símbol d'estatus social i econòmic. Gaudí no va ser un alumne brillant, encara que despuntavaen Geometria.




El 1874 va matricular-se oficialment a l'Escola d'Arquitectura de la Universitat de Barcelona. Gaudí es rebel·lava sovint contra els corrents estilístics que intentaven imposar alguns professors. A la biblioteca de l'Escola d'Arquitectura, gràcies a la fotografia, tenia accés a copioses obres que detallaven el conjunt del patrimoni arquitectònic mundial. Tot i l'admiracióque sentia pel llegat històric d'impressionants edificacions gregues o gòtiques d'on va sorgir el seu inconfusible estil va ser de la seva profunda fe cristiana, la seva catalanitat i de l'observació constant de la naturalesa humana, animal i vegetal.
Si bé Antoni Gaudí és la figura cabdal a Catalunya del complex moviment del Modernisme, no va ser mai deutor de cap corrent i va restar aïllat detendències innovadores i envoltat només d'estrets col·laboradors. Condemnat durant dècades a l'ostracisme, el Gaudinisme a través de les seves diverses formulacions retornarà al primer pla a un arquitecte català universal que actualment esdevé un referent imprescindible per als amants de l'arquitectura a tot el món.


El 7 de juny de 1926, Antoni Gaudí va ser atropellat per un tramvia quan esdirigia a peu des de la Sagrada Família a la Plaça de Sant Felip Neri. L'artista no duia a sobre cap document que l'identifiqués, només, portava un grapat de panses i nous a les butxaques. Fins i tot, la reacció dels vianants va ser molt passiva davant un home d'aspecte  descurat que semblava un simple vaguabund.
La incompetència dels serveis sanitaris perquè el van portar a un hospital depobres va fer que no fosen capaços de salvar la vida d'un home que en condicions normals hagués pogut superar l’accident. Antoni Gaudí moria a Barcelona el 10 de juny de 1926.


BIOGRAFIA


1852
El 25 de juny, neix Antoni Gaudí i Cornet.

1863
Inici dels seus estudis als Escolapis de Reus.

1869
Curs preparatori a la Facultat de Ciències per a l'entrada a la Universitat de Barcelona.1873
Ingrés a l'Escola d'Arquitectura. Primers treballs: fonts del Parc de la Ciutadella, mercat del Born, Montserrat...

1874
Denegació del seu projecte presentat al concurs pel disseny d'un monument dedicat a Anselm Clavé.

1877
Denegació d'un projecte presentat al concurs obert per l'Escola d'Arts Aplicades a l'Ateneu Barcelonès.

1878
Obtenció el març del títol oficial d'arquitecte.Entre els seus primers projectes, destaquen: uns fanals per a l'Ajuntament de Barcelona, el seu propi escriptori, el mobiliari per al panteó i la capella dels Comillas...

1879
Recondicionament de la farmàcia Gibert, al passeig de Gràcia. Incorporació al Centre Excursionista de Catalunya. Acaben les obres del passatge del Crèdit, de construccions sobre columnes de ferro forjat.

1879-1882...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Gaudí
  • Gaudi
  • gaudi
  • Gaudí
  • Gaudi
  • Gaudi
  • Gaudi
  • Gaudí

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS