GEN11

Páginas: 27 (6610 palabras) Publicado: 21 de mayo de 2015
CONCEPTE D'ADMINISTRACIÓ PÚBLICA. TIPUS D'ADMINISTRACIONS PÚBLIQUES I ÀMBITS COMPETENCIALS


I. CONCEPTE I CARACTERÍSTIQUES DE L'ADMINISTRACIÓ PÚBLICA
1. Concepte i característiques de l'Administració Pública
L'Administració és l'aparell organitzatiu al servei del poder executiu de l'Estat i de la resta d'ens públics territorials. Queden exclosos altres poders, com el legislatiu i el judicial,malgrat que aquest últim disposa d'un element logístic anomenat Administració de Justícia, amb totes les característiques i els efectes de l'Administració Pública, així com altres poders públics amb funcions determinades per la Constitució Espanyola o pels seus Estatuts d'Autonomia (Defensor del Poble, Síndic de Greuges, Tribunal de Comptes...).
L'Administració està integrada per un conjuntd'òrgans jeràrquicament ordenats que són creats, regits i coordinats d'acord amb la llei. Efectivament, l'Administració és una gran organització o un conjunt d'organitzacions estructurades en diferents nivells.
L'Administració és una persona jurídica, centre d'imputació de situacions jurídiques actives i passives (per tant, és titular de drets i obligacions, pot exercir potestats administratives...).L'Administració Pública té personalitat jurídica reconeguda per la Llei (vegeu l'article 3.4 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les Administracions Públiques i del procediment administratiu comú -"Cada una de las Administraciones Públicas actúa para el cumplimiento de sus fines con personalidad jurídica única"-). En canvi, els òrgans que la integren no gaudeixen depersonalitat jurídica.
L'Administració Pública està regulada al Títol IV de la Constitució Espanyola. Hi ha dos articles especialment importants, per a la regulació de l'Administració Pública:
-L'article 103, que recull els principis de l'organització administrativa:
"1. L'Administració Pública serveix amb objectivitat els interessos generals i actua d'acord amb els principis d'eficàcia, jerarquia,descentralització, desconcentració i coordinació, amb submissió plena a la llei i al dret.
2. Els òrgans de l'Administració de l'Estat són creats, regits i coordinats d'acord amb la llei.
3. La llei regularà l'estatut dels funcionaris públics, l'accés a la funció pública d'acord amb els principis del mèrit i de la capacitat, les peculiaritats de l'exercici del seu dret a la sindicació, el sistemad'incompatibilitats i les garanties per a la imparcialitat en l'exercici de les seves funcions".
Aquests principis organitzatius que han d'inspirar l'organització i l'actuació de l'Administració emmarquen l'obligació que té l'Administració de servir amb objectivitat els interessos generals.
-L'article 106:
"1. Els tribunals controlen la potestat reglamentària, la legalitat de l'actuació administrativa i lasubmissió d'aquesta als fins que la justifiquen.
2. Els particulars, en els termes establerts per la llei, tindran dret a ser indemnitzats per qualsevol lesió que pateixin en qualsevol dels seus béns i drets, llevat dels casos de força major, sempre que la lesió sigui conseqüència del funcionament dels serveis públics".
2. Els principis d'organització i actuació de l'Administració Pública
Acontinuació, s'analitzen separadament els principis d'organització i actuació de l'Administració Pública recollits a l'article 103 de la Constitució Espanyola:
2.1. Eficàcia
És un principi jurídic, que suposa un condicionament efectiu de l'activitat de tots els poders públics quan actuïn sobre l'Administració Pública, així com de la pròpia activitat de l'Administració Pública.
Aquest principi s'aplicaen un doble sentit:
-Constitueix una pauta determinant de l'organització i actuació de cada Administració Pública individualment considerada. L'Administració ha d'organitzar-se de forma racional i adequada als objectius que ha de complir. Han d'atribuir-se a l'Administració els mitjans i les potestats necessàries per al compliment dels seus objectius. Així mateix, l'Administració ha d'actuar...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS