Geografia

Páginas: 8 (1815 palabras) Publicado: 18 de enero de 2015
Microclima: és el conjunt de condicions climàtiques d'una zona que són diferenciades del clima general de l'àrea que l'envolta.[1] El terme pot referir-se a una superfície de pocs metres quadrats (per exemple un jardí) o ser tan gran com uns quants quilòmetres quadrats (com passaria en una vall).

Depressió atmosférica: és una zona amb la pressió atmosfèrica més baixa que les zones delvoltant. A l'hemisferi nord les depressions giren en sentit contrari al de les agulles d'un rellotge, en canvi a l'hemisferi sud giren en sentit contrari en ambdós casos això ho motiva l'efecte de Coriolis. Les depressions s'originen a la Zona de convergència intertropical formant part de la circulació de la cèl·lula de Hadley.

Gota freda: més coneguda pels meteoròlegs com a DANA (depressió aïllada ennivells alts), és una pertorbació atmosfèrica extratropical no frontal que pot provocar precipitacions violentes i intenses durant unes hores o dies, acompanyat de llamps i de calamarsa. Afecta a superfícies molt reduïdes i segueixen trajectòries imprevisibles, causant fortes pluges i vents. El seu origen està íntimament relacionat amb el corrent polar o jet stream.

Aridesa: és lacaracterística que presenta, respecte a la humitat, una zona terrestre afectada per un clima amb precipitacions escasses o gairebé nul·les.

Amplitud térmica: és l'oscil·lació entre els valors mínims i màxims de temperatura observats en un sistema com és el cas de la temperatura atmosfèrica en una localitat determinada. En electrònica i altres aplicacions la temperatura de funcionament correcte d'un aparelles defineix dins un rang de temperatures per sobre o per sota de les quals l'aparell funcionarà de manera deficient o bé no funcionarà en absolut.

Anticicló: és un nucli d'altes pressions atmosfèriques. És el terme oposat a cicló (nucli de baixes pressions atmosfèriques). L'anticicló es tracta d'un fenomen meteorològic que es pot definir com una circulació de vents a gran escala al voltantd'una regió central d'altes pressions atmosfèriques, que, per la força de Coriolis, gira en sentit horari (dextrògir) en l'hemisferi nord i en sentit antihorari (levogir) en l'hemisferi sud.[1] En un anticicló la pressió atmosfèrica (corregida a nivell del mar) és superior a la de l'aire que l'envolta

Isòbara: són les línies que representen la pressió gràficament als mapes meteorològics. En elsmapes de superfícies aquestes línies uneixen punts de la terra la pressió dels quals, calculada al nivell del mar, és la mateixa. Així, les isòbares d'un mapa meteorològic informen sobre la força del vent i la direcció d'aquest en una zona determinada.

Temps atmosfèric: és el conjunt de tots els fenòmens que tenen atmosfera en un moment donat;[2] per tant, comprèn tots els fenòmens que tenen lloca l'atmosfera d'un planeta, generalment a l'atmosfera terrestre.

Clima: és el conjunt de condicions atmosfèriques que caracteritzen una regió. Segons si es refereix al món, a una regió o a una localitat concreta es parla de clima global, clima local o microclima respectivament

Energia primària: és aquella font d'energia que s'utilitza sense procés de conversió. Algunes energies primàries sónla solar, la nuclear, la lliurada per la combustió dels combustibles fòssils (gas natural, fuel, carbó, etc.), l'eòlica, la geotèrmica i l'energia de fusió nuclear.[

Combustible fòssil: són aquells combustibles originats per la descomposició parcial de matèria orgànica de fa milions d'anys transformada per la pressió i temperatura degudes a les capes de sediments acumulades sobre seu.[1] Elsexemples principals en són el carbó, el petroli i el gas natural.[1]

Energia renovable: és el conjunt de fonts d'energia que periòdicament es troben a disposició dels humans i que aquests són capaços de transformar en energia útil.[1] Teòricament són inesgotables, ja que majoritàriament provenen de l'energia del sol.

Recurs no renovable: és un recurs natural que no pot ser produït,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Geografia
  • Geografia
  • Geografia
  • Geografia
  • Geografia
  • Geografía
  • Geografia
  • Geografia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS