gorilas

Páginas: 13 (3090 palabras) Publicado: 4 de diciembre de 2014
Gorilas
Els goril·les encaixen en la categoria de primats i són els més grans de tots. Son animals herbívors i habiten exclusivament en les selves equatorials de l’Àfrica occidental, son verdaders animals de boscos, encara que tinguin,en major grau que la resta de primats antropomorfs*, hàbits terrícoles. El seu ADN s’assembla un 97%-98% al dels essers humans, sent els més propers després deles dues espècies de ximpanzé.
El físic i missioner nord-americà Tomas Saughtor Savage, va ser el primer en descriure el primer goril·la occidental al que va anomenar Troglodytes gorilla, a l’any 1847 a partir d’espècimens (cranis i altres ossos) trobats a Libèria. El nom deriva de la paraula grega γόριλλαι (gorillai), que designa segons la història de Hannon el navegant ‘ una tribu de donespeludes’.
Anatomia dels goril·les
El goril·la és el més gran de tots els primats. Són únics pel que fa l'estructura del seu cos encara que tenen algunes similituds. Un goril·la mascle adult pot arribar a pesar al voltant de 200 kg i mesurar entre 1'65 i 1'75 m d'alçada. Les femelles són una mica més petites, amb un pes d'uns 100 kg i una alçada de prop de 1'50 m d'alçada. Tot i així, un goril·la obèsen captivitat ha arribat als 270 kg.
Els goril·les es desplacen generalment a quatre potes, utilitzen els artells per caminar i malgrat la seva gran grandària, es poden moure amb gran agilitat i velocitat. També tenen la capacitat caminar en una posició vertical, quan se senten amenaçats i així poder semblar més grans que el seu oponent. Les seves extremitats anteriors són més allargades que lesposteriors i s'assemblen als braços, encara que són utilitzades també com a punt de suport al caminar. Igual que els humans tenen quatre dits i un polze a les mans i cinc dits en cada peu. La formació de les mans i els peus els permet agafar objectes fàcilment amb qualsevol d'ells.
L'estructura facial del goril·la es coneix com de «mandíbula protuberant», ja que la mandíbula és molt major que elmaxil·lar. Tenen el nas arrufat, el front prominent i els ulls enfonsats. Això sembla ser un tret més dominant en els mascles que en les femelles. Tots els goril·les tenen els pèls molt llargs de color marró fosc o d'un to de color negre. No presenten pèls a la cara, les mans o peus, ni en l'àrea de l'aixella. Després dels 11 anys d'edat els mascles adquireixen un pegat platejat a l'esquena, elsanomenats 'goril·les esquena platejada'. El goril·la no té cua, cosa que la majoria dels primats posseeixen. En plena maduresa tenen 32 dents molt fortes per ajudar-los a destrossar les plantes que volen consumir. Són majoritàriament vegetarians, i mengen principalment fruites, fulles, brots, entre d'altres, si bé poden arribar a consumir alguns insectes, el que representa només l'1 al 2 per centde la seva dieta. A més, tots els goril·les comparteixen el mateix tipus de sang (B) i, com els humans, cada goril·la té empremtes digitals úniques que ho identifiquen.
classificació
Fins a 1996 totes les poblacions de goril·les eren tractades com a membres de la mateixa espècie, sent reconegudes algunes diferències geogràfiques com subespècies el goril·la occidental, el goril·la oriental i elgoril·la de muntanya. Ara s'ha acordat que el goril·la està dividit en dues espècies al seu torn dividides en dues subespècies cadascuna.
  Nous estudis demostren que les poblacions a banda i banda del continent africà han estat aïllades i la seva evolució, des que es van separar, ha estat considerada tant des del punt de vista genètic com morfològic; arribant a ser aquestes diferències tansignificants que realment són dues espècies. Més recentment s'ha reclamat l'existència d'una tercera subespècie en un d'aquests grups, la qual no ha rebut una denominació llatina completa, és la població de goril·la de muntanya de Bwindi, cridat de vegades el goril·la de indi. Els científics continuen estudiant les relacions entre diverses espècies de goril·la, les llistades a continuació són les que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • gorila
  • gorilas
  • gorila
  • gorila
  • Gorilas
  • gorilas
  • Gorila
  • gorilas

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS