Grans robatoris de l art

Páginas: 6 (1440 palabras) Publicado: 15 de junio de 2015




Els grans robatoris de les obres d’art


















1. Explicar el concepte
He triat aquest tema perquè vam fer un seguit d’exposicions sobre Gusav Klimt i em va cridar molt l’atenció el fet que al seu taller va deixar-hi moltes obres sense acabar les quals es van confiscar durant la dictadura nazi. Més tard, veient el seu èxit es van batre rècords amb les seves obres en les subhastesd’art, els lots tindrien un valor de més de mil milions d’euros. La gran majoria d’obres robades en aquella època eren d'artistes amb molt renom com ara Picasso, Matisse o Chagall, que eren propietat de col·leccionistes jueus i havien estat confiscades pels nazis durant la Segona Guerra Mundial o venudes per jueus perseguits.

2. Context general
El Retrat de Adele Bloch-Bauer I és una pintura deGustav Klimt que es va completar l’any 1907. D’acord amb els informes periodístics, va ser venuda en 135 milions de dòlars al propietari nord-americà de la Neue Galierie, Ronald Lauder. Va ser el juny del 2006 quan aquesta pintura es va convertir en segona amb més valor del món.
És un dels més famosos pintats per Klimt, el qual va estar quatre anys completant l’obra, ja que existeixen dibuixospreparatoris amb data del 1903. Està feta amb oli i or sobre una tela marinera, amb una ornamentació molt elaborada i complexa. Klimt va ser membre de la Secessió Vienesa, un grup d’artistes que van trencar amb la forma tradicional de pintar. La obra va ser realitzada a Viena i encarregada per Bonch-Bauer.

La història
Quan els alemanys van ocupar Àustria en 1938, el senyor Ferdinand Bloch-Bauer esva veure obligat a fugir de Suïssa, llavors va ser quan totes les seves possessions (quadres, porcellanes i altres peces valuoses) van ser confiscades i robades pels nacionalistes. La seva excusa va ser custodiar i protegir les obres d’art. Ferdinand abans de morir a Zurich al 1945, va atorgar el testament, i totes les seves obres de Klimt van arribar en mans dels seus tres nebots: Robert, Luisei Maria, ja que a la seva dona no la va esmentar. Mentrestant, el retrat d’Adele estava a la Galeria Nacional d’Àustria, junt amb els altres quadres de Klimt robats a Bloch-Bauer.

La principal protagonista d’aquesta història és Maria Viktoria Bloch-Bauer, la neboda de Ferdinand nascuda a Viena el 1916. Després de la guerra s’havia casat amb en Frederik Alrmann i els dos van deixar Àustria perdirigir-se a Nord-americà. Des d’allà Maria Viktoria, ja ciutadana americana, amb 82 anys, va emprendre una llarga i difícil batalla legal per aconseguir que les obres robades pels nazis a Ferdinand fossin tornades als seus hereditaris. El cas va arribar fins i tot a la Cort Suprema dels Estats Units. El saqueig nazi en les col·leccions privades va ser un verdader crim contra l’art.

Què va passar?El govern austríac va anunciar l’any 1998 que retornaria les obres que els nazis es van apropiar il·legalment als seus propietaris. Més tard, al gener de 2006, Maria Viktoria i el seu advocat van aconseguir que una cort austríaca de mediació digués que les pintures de Klimt havien estat robades de la col·lecció provada de Ferdinand Bloch per les autoritats durant la dictadura nazi. Les obres vanser traslladades a los Angeles, Califòrnia, on Maria Viktoria les va exposar al LACMA (Los Angeles County Museum of Art) l’any 2006.
Aquell mateix any, el retrat d’Adele d’Or va ser venuda per 107Millons d’euros al milionari Ronald S. Lauder, fill de la fundadors de Estée Lauder, també propietari de Neue Galerie, a la cinquena avinguda de Nova York.
En aquell moment es va convertir en la pintura ambmés valor del mon en aquell moment i va arribar a desbancar a Muchacho con pipa de Picasso.

4. Societat actual
L’ART EN LA RELACIÓ A LA PUBLICITAT.
En nombroses ocasions s’ha hagut d’entendre la publicitat con un art, el qual ha ocasionat un ampli debat sobre si la publicitat és o no és art.
L’art no és publicitat perquè la seva funció és estètica i la publicitat no és art perquè la seva...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • L´art de contar contes
  • Webs Història De L Art
  • Art l a reformadoa
  • L Arquitectura En L Art Rom Nic
  • COMENTARI HISTÒRIA DE L ART ANAVYSOS
  • L' art gòtc
  • L Art De La Com Dia
  • Què És L Art

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS