Guernica

Páginas: 4 (958 palabras) Publicado: 8 de mayo de 2012
GUERNICA
Picasso

[pic]Títol: Guernica
Autor: Pablo Ruíz Picasso
Cronologia: 1937
Estil: cubisme
Tècnica: oli
Suport: tela (349,3 m x 776,6 m)
Localització: Museo Nacional de Arte ReinaSofia (Madrid)
Tema: el 26 d’abril de 1937 quaranta-tres bombarders i avions de caça alemanys de la Legió Còndor i alguns d’italians, al servei dels franquistes, destrueixen la ciutat basca de Gernika.És l’esdeveniment de la guerra d’Espanya que va provocar un ressò mundial més gran, ja que per primera vegada l’aviació arrasava una ciutat oberta, sense objectius militars importants ni defensesantiaèries. El bombardeig va començar a les 4:30 de l’horabaixa, dilluns, i va continuar fins a les 7:45; després van arribar les bombes incendàries i les d’efecte retardat.
Malgrat les provesirrefutables, com ara les bombes alemanyes sense explotar, o els mateixos testimoniatges, el comandament franquista va negar-hi la seva participació i va acusar els mateixos bascos d’haver incendiat la vila. Finsel 1979, el govern alemany no en va reconèixer l’autoria.

Història
Picasso s’havia compromès des del començament de la guerra en la defensa del govern republicà. Al començament de 1937 acceptàl’encàrrec de pintar un mural de grans dimensions per al pavelló de la República espanyola a l’Exposició Internacional que aquell estiu se celebrava a París. Al llarg d’algunes setmanes pensà en un motiuque mostràs l’horror de la guerra; el bombardeig de dia 26 d’abril sobre Gernika i les notícies sobre els caràcter inhumà i salvatge de dit atac, que tota la premsa internacional publicà, lifacilitaren el tema.

El quadre passà per vuit fases successives, en les quals canvià la posició d’un cap o eliminà una figura o un detall; coneixem la gènesi de la versió definitiva perquè Dora Maar(aleshores amant de l’artista) va fotografiar cada una de les variacions. Picasso va pintar amb passió vertiginosa; va confessar que utilitzava els pinzells com els milicians utilitzaven el fusell. El...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Guernica
  • el guernica
  • guernica
  • Guernica
  • El Guernica
  • Guernica
  • Guernica
  • el guernica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS