Guia De Lectura. Maria Angels Anglada. Quadern D'Aram

Páginas: 7 (1693 palabras) Publicado: 23 de febrero de 2013
GUIA DE LECTURA. QUADERN D’ARAM.




Maria Àngels Anglada (Vic, 1930 - Figueres, 1999). Llicenciada en Filologia Clàssica per la Universitat de Barcelona i coneixedora del món clàssic, va traduir textos del llatí i del grec al català. Va conrear diversos gèneres com la poesia, la narrativa, la crítica literària i l'assaig literari. Va conrear la crítica literària, amb atenció especial alspoetes catalans i italians, la poesia, la narrativa i els estudis clàssics (en especial els mites grecs).Va col·laborar en diverses publicacions periòdiques. De les seves obres, destaquen: Les Closes, novel·la guanyadora del premi Josep Pla 1978, Sandàlies d'escuma, premi Lletra d'Or 1985, Columnes d'hores, recull de tota la seva poesia fins l'any 1990, i, sobretot, El violí d'Auschwitz, novel·laelogiada tant per la crítica com pel públic, i Quadern d'Aram, a més d'un parell de llibres de relats sobre la mitologia grega adreçats als lectors joves. En paraules de Jaume Cabré, "Maria Àngels Anglada va centrar la seva vida en tres mons: Vic, l'Empordà i la seva estimada Grècia. És una poeta universal que fa novel·les". 


El fet que Anglada hagués cursat estudis de filologia clàssicaexplica la primera d’aquestes preferències. Les obres més rellevants de l’autora són les següents: 

Poesia:     

Díptic (1972)
Kyparíssia (1981)
Columnes d’hores (1990)
Arietta (1996)


Narrativa:

Les Closes (1979)
No em dic Laura (1981)
Viola d’Amore (1983)
Sandàlies d’escuma (1985)
Artemísia (1989)
L’agent del rei (1991)
El violí d’Auschwitz (1994)
Quadern d’Aram (1997)Assaig

El mirall de Narcís (1988)
Paisatge amb poetes (1988)
Paradís amb poetes (1993)
Retalls de la vida de Grècia  i Roma (1997)



Traducció
Les germanes de Safo (1983)
DANIEL VARUJAN, Terra porpra i altres poemes (2001)



Tot i que M. Àngels Anglada va començar a escriure des de ben jove, no va publicar fins a principi dels anys setanta; de fet, fou a partir de 1979, quan varebre el premi Josep Pla per la novel·la Les Closes, que començà a publicar de manera regular, cosa que continuà fent gairebé fins a l’any de la seva mort. Quadern d’Aram és la darrera novel·la que va publicar. 

L’obra de M. Àngels Anglada presenta algunes constants: 
· La solidaritat i la tendresa envers els éssers desvalguts. 
· La denúncia de les injustícies. · El compromís. 
· L’interès perconservar la memòria històrica. 

L’any 1994, a través de la novel·la El violí d’Auschwitz, l’autora introdueix una temàtica nova en la seva producció narrativa: el genocidi, concretament el del poble jueu a mans dels nazis. Ara bé, l’interès pel tema li venia de lluny, ja que, més de vint anys abans, Anglada havia incorporat al recull Díptic una traducció al català del poema «Auschwitz », del’italià Salvatore Quasimodo. El mateix any en què publicà El violí d’Auschwitz, l’autora va rebre la Creu de Sant Jordi en reconeixement a tota una carrera literària. Tres anys després de l’èxit de públic aconseguit per aquesta novel·la, que fou traduïda a cinc llengües, Anglada en publicà una altra sobre el mateix tema, encara que referida en aquesta ocasió al genocidi del poble armeni que van dura terme els turcs. Anglada va fer arribar, doncs, al gran públic el tema del genocidi armeni, com ja ho havien fet abans altres escriptors, entre els quals destaquem l’escriptor austríac Franz Werfel (1890-1945), autor de Die vierzig tage des Musa Dagh (Els quaranta dies del Musa Dagh, de 1933). Aquesta novel·la narra l’extermini del poble armeni amb un rerefons èpic, ja que també explica laresistència heroica que van oposar contra els turcs els cinc mil habitants dels poblets que hi havia prop del Musa Dagh (la muntanya de Moisès, prop de la mar Mediterrània).
1.  Els cicles narratius d’ Anglada.
L’autora va fer una classificació no cronològica per temes
En el primer volum de les Obres Completes. Narrativa, aparegut l’any 2001, les obres narratives de l’autora es presenten segons...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Citacions que reflexen epoques historiques a quadern d'aram, de maría angels anglada
  • Guia De Lectura Quadern D'Aram
  • Maria angels anglada
  • El violí d'auschwitz, de maria àngels anglada
  • Quadern d'aram
  • Quadern D'aram
  • Quadern d'Aram
  • Comentari de text: quadern d'aram

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS