Història de l'art

Páginas: 7 (1684 palabras) Publicado: 10 de junio de 2014
WASILY KANDINSKY - "COMPOSICIÓ IV"
1. Fitxa tècnica
1.1 Catalogació
a) Títol: Composició IV
b) Autor: Wasily Kandinsky
c) Cronologia: 1911
d) Localització: Düsseldorf, Alemanya
e) Estil : Abstracte
1.2 Elements materials i tècnics
a) Tècnica : Oli
b) Suport : Tela de gran format

2 Anàlisi formal i estilística
2.1 Figures
Hi trobem un conjunt de línies i colors. Al'esquerra, les línies i colors expressen un moviment violent. A la dreta, donen sensació de tranquil·litat i harmonia. Com que és una de les primeres obres abstractes de l'artista, encara s'hi reconeixen algunes formes: a la meitat esquerra, un arc de sant Martí i dues barques amb rems. Al centre, amb una forma arrodonida, una muntanya blava i dalt d'aquesta un castell. Sota la muntanya hi ha 3 cosacsprotegint el castell amb dues llances.
2.2 Elements plàstics
a) Dibuix o color : Kandinsky utilitza els 2 elements bàsics de la pintura, tant el dibuix com el color però en aquesta obra hi predomina el color, amb grans taques. La línia és negra i gruixuda.
b) Colors abundants: Són colors vius i es busquen els contrastos. A l'esquerra hi predominen els grocs però també hi ha blaus (hi ha com unalluita entre els dos colors però guanya el groc). Al centre hi predomina el blau i a la dreta un altre combat entre grocs, blaus i verds.
c) Llum: No podem analitzar la llum com si fos un quadre figuratiu. No hi ha cap focus de llum.
2.3 Composició
a) Línies estructurals : És una composició molt estudiada. Són molt visibles els dos elements que l'organitzen: les dues línies rectes i verticalssituades al centre. A l'esquerra hi ha moltes diagonals en direccions oposades i també corbes. A la dreta, diagonals però no tantes i corbes: muntanyes...
b) Simètrica o asimètrica: Asimètrica.
c) Estàtica o en moviment: A l'esquerra molt moviment (diagonals) i a la dreta les formes són més suaus i l'obra més estàtica.
2.4 Temps : Si considerem que és una lluita de colors, el temps és etern.Però hi ha qui considera que l'obra representa una simfonia musical, aleshores el temps és el de la seva interpretació.
2.5 Espai : No es vol representar cap espai real. L'espai és pla i sense perspectiva ni profunditat.
2.6 Estil : Kandinsky és considerat l'iniciador de l'art abstracte. L'any anterior al de l'obra va pintar "Primera aquarel·la abstracta" que va ser doncs, la primera obraabstracta.
Les avantguardes han fet tota mena d'experiments amb l'objecte: els fauvistes colors arbitraris; els expressionistes distorsionen els objectes; els cubistes el geomatitzen i l'art abstracte en prescindeix (és un art no figuratiu).
Kandinsky viatjà per Europa, va entrar en contacte amb expressionistes alemanys i ràpidament evolucionà cap a l'abstracció.
Va crear l'abstracció lírica,caracteritzada per la força expressiva. A partir del 1910 va fer 3 sèries d'obres, en que anava repetint el títol de l'obra però canviant el número del darrere. Ex: "Impressió", "Improvisació", "Composició".
Va establir relacions entre la música i la pintura. El blau clar el relacionava amb una flauta, el blau fosc amb el violoncel, el blau marí amb el contrabaix, el groc amb sons aguts.
Va ser unteòric de l'art, va escriure obres importants: "De l'espiritual en l'art", on analitza l'expressió del color o "Punt i línia sobre el pla", on associa el dibuix amb sensacions, per exemple: la línia vertical amb la vida, i la horitzontal amb la mort.

3 Interpretació
3.1 Context històric: L'art abstracte neix en època de conflictes com La Pau armada, la 1era Guerra Mundial i la RevolucióRussa, també en èpoques de canvis tècnics i científics. És l'època en que Einstein fa la teoria de la relativitat. El fet que estigues naixent un món nou amb aquests canvis, va fer que els artistes es plantegessin en fer néixer també un art nou.
3.2 Contingut
a) Tema: No figuratiu.
b) Iconografia : Pot representar una batalla entre cavallers en un país de fades (soldats, castells...). Una altra...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • historia de l'art
  • Historia de l'art
  • historia de l'art
  • història de l'art
  • Història De L'Art
  • Historia De L'Art
  • Història de l'art
  • Historia de l'Art

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS