Historia TEMA /

Páginas: 107 (26617 palabras) Publicado: 11 de abril de 2013
HISTÒRIA 4 LA RESTAURACIÓ (1874-1898)

1. La monarquia constitucional

1.1 El projecte monarquicoconstitucional de Cánovas

El 1873 el polític conservador Antonio Cánovas del Castillo (home clau en la tornada dels Borbó i gran arquitecte del nou sistema polític de la Restauració) va assumir el lideratge de la causa alfonsina quan va aconseguir que la reina Isabel II (mare d’Alfons XII),destronada el 1868, li donés tot el poder per defensar els interessos polítics del príncep Alfons XII.
Cánovas creia que la monarquia era la millor forma de govern i l’única que permetia modernitzar Espanya i va apostar pel príncep. Va treballar per mostrar al príncep com a soldat i futur rei constitucional.
A principis del 1874, i aprofitant l’aniversari d’Alfons XII, Cánovas va redactar elManifest de Sandhurst, en el qual es presentava a Alfons com l’únic i legítim representant del dret monàrquic a Espanya i plantejava la recuperació de la legalitat constitucional a través de la restauració de la tradició monàrquica que ell representava.

1.2 El cop d’estat de Martínez Campos

Al marge de Cánovas, alguns sectors monàrquics van voler accelerar el procés restaurador i vanafavorir el cop d’estat del general Arsenio Martínez Campos. Aquest es va aixecar a Sagunt (València) i va proclamar Alfons XII com a rei d’Espanya a finals del 1874. El nou rei, en tornar de l’exili, va fer una entrada triomfal a Madrid el gener del 1875.

1.3 La Constitució de 1876

Aquesta Constitució es va elaborar a partir dels principis ideològics conservadors de la Constitució de 1845.Defensava una sobirania compartida entre el rei, les Corts i el govern.
El rei era jurídicament inviolable, posseïa el poder executiu, manava l’exèrcit i participava en el poder legislatiu (dret a vet) compartit amb les Corts i sobre les quals tenia el poder de convocar-les, suspendre-les i dissoldre-les. També tenia el poder de nomenar i destituir els ministres, als quals corresponia laresponsabilitat política.
Les Corts s’organitzaven de manera bicameral (Congrés i Senat).
La Constitució reconeixia el dret de la llibertat d’expressió, reunió i associació dels ciutadans, però aquests drets van ser restringits i no es van poder aplicar fins que van ser regulats per lleis específiques. També reconeixia la religió catòlica com a oficial de l’estat però hi havia llibertat de cultereligiós.

1.4 Del sufragi censatari al sufragi universal

La Constitució no abordava el tema del sufragi i, per això es va desenvolupar per dues lleis. La primera (1878) va ser aprovada per un parlament amb majoria conservadora i establia un sistema de sufragi censatari a partir dels 25 anys, mentre que la segona llei (1890), aprovada pels liberals, establia el sufragi universal per als homes apartir dels 25 anys.
2. Els mecanismes política de la Restauració

2.1 El bipartidisme i el torn de partits

Entre 1875 i 1878 es van desenvolupar la Tercera Guerra Carlina i el conflicte colonial cubà que podien haver provocat la inestabilitat de la monarquia actual. És per això que Cánovas, per evitar qualsevol mobilització contra el règim, va mantenir l’estat de prevenció, que permetiaadoptar mesures repressives superiors a les d’uns situació política normal, fins a principis de 1877, quan les Corts van decidir restablir totes les garanties constitucionals.
Els conservadors van controlar l’estat fins al 1881, però Cánovas sabia que per mantenir l’estabilitat calia pactar amb els liberals i els va integrar al sistema a través d’un procés anomenat torn de partits. El partit deltorn que no obtenia majoria representava la oposició i es mantenia al marge de la discussió.
A partir del 1881 la vida parlamentària es va regir pels principis del bipartidisme i l’alternança pactada dels governs entre els dos partits dinàstics (conservador i liberal fusionista). El procés del torn no es va començar a perfilar fins al 1877, quan Cánovas va fer les primeres propostes a Práxedes...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Temas De Historia
  • temas historia
  • tema de historia
  • Temas De Historia
  • Temas Historia
  • Tema 1 Historia 1ºbh
  • Tema 15 De Historia De España
  • Diferentes Temas De Historia Ii

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS