Història D'Espanya

Páginas: 105 (26200 palabras) Publicado: 11 de marzo de 2013
d'espanya
TEMA 1: LA RESTAURACIÓ MONÀRQUICA (1875-1931)
Aquest període rep el nom de restauració perquè es restaura la Monarquia.
Del 1869 al 1875 hi ha el que anomenem “el sexenni Democràtic”, que podríem definir-lo com a un període de proves polítiques, el qual inclou un any governat per un rei italià (Amadeu I de Saguila), una república i un govern Militar. Cap d’aquestes funcionà ni foudefinitiva.
Abans havíem viscut la monarquia dels Borbons; Ferran VII i Isabel II; l’any 1869 Isabel abdica a causa de les pressions. A partir d’aquí entrem a aquest sexenni de provatures i al 1875 es restaura la monarquia dels Borbons.
La Restauració la dividim en dues etapes l’una va del 1875 al 1902 i l’altre del 1902 al 1931:
-1a etapa: governada per Alfons XII i la seva dona Maria Cristinarere la seva mort al 85.
-2a etapa: governada per Alfons XIII fill d’Alfons XII i Maria Cristina.
Alfons XIII comença a governar a Espanya als 17 anys i és aquí on dividim la primera República de la segona.
Al 1931 Alfons XIII abdica i se’n va del país.

1. La primera Restauració:
L’any 1874, a Espanya, hi ha un govern militar governat pel General Serrano. Alfons XII era a Anglaterra, al’acadèmia Militar de Sandhurst, on Isabel II (la seva mare) el portà quan va abdicar.
Antonio Cánovas del Castillo, que era un intel·lectual liberal molt culte i de gran experiència, va ser el gran inductor d’aquest canvi. Estava en permanent relació amb Alfons XII.
Al 1875 el General Serrano abdica i Alfons VII arriba a Espanya, per tant s’acaba la dictadura militar. Unes setmanes abans AlfonsXII (quan té 17 anys, el que constava com a majoria d’edat) escriu una carta dirigida a la població espanyola des d’Anglaterra i explica perquè creu que ell ha de ser el successor al tro. Aquesta carta l’anomenen Manifest de Sandhurst.

2.1. Bases del sistema de la Restauració:
A) Pacificació militar: quan arribà Alfons XII Espanya tenia dos fronts oberts (o conflictes armats): latercera guerra Carlina i la pau de Zanjón; les Guerres Carlines produïdes quan Ferran VII decideix que Isabel II el substituirà tot aplicant una llei que afavoreix a una monarquia governada per una dona, cosa que empipa molt al seu germà Carles Marí Isidre (el qual hauria estat el successor), així que l’any 1833 Carles i els seus aliats declaren la guerra a les tropes oficials d’Isabel II. La primeraGuerra Carlina dura del 1833 al 1840, la segona del 1840 al 1850 i la tercera comença al 1869 (inici del sexenni) i s’acaba al 1876 (gràcies a Alfons XII i Carles). Això és el que anomenem pacificació militar. La tercera guerra Carlina es considera que és a causa de l’abdicació d’Isabel II, Carles i els seus seguidors tenen la intenció de governar i no ho aconsegueixen. La pau de Zanjón: L’any1868 esclata a Cuba un conflicte entre els cubans i els ocupadors espanyols de l’illa perquè Cuba vol la independència. Quan l’any 1876 Alfons XII puja al poder, decideix tancar el tema i envia un exèrcit per resoldre el problema a través de la pau de Zanjón. Aquesta pau estableix els següents acords: Cuba no serà independent però a canvi d’això assolirà drets com l’abolició de l’esclavitud il’augment de drets.

B) Canovisme: sistema implantat per Cánovas del Castillo (malagueny burgés que va estudiar molts anys fora d’Espanya per tant tenia coneixement de varis idiomes i cultures, era molt bon orador i deixà una gran impremta introduint la retòrica política, el seu va ser un gran lideratge). Va ser el primer en implantar el concepte del Civilisme : considera que la gestió política had’estar totalment al marge de la militar, quan fins aleshores, durant el segle XIX, era habitual que els militars acabessin convencent a través de les armes. Ell acabarà sent el cap de govern.

C) La constitució del 1876: A les constitucions s’expliquen els drets, les llibertats, l’organització política d’un país,... Cánovas pensa que feia falta una constitució prou àmplia per perdurar...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Exercicis Història d'Espanya
  • història d'Espanya, esquema
  • HISTORIA D'ESPANYA
  • Història D'Espanya
  • Historia d'Espanya
  • història d'Espanya
  • Dossier Història D'Espanya
  • Tema 1 Historia d'Espanya

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS