Hytbdrvrdt

Páginas: 42 (10301 palabras) Publicado: 23 de octubre de 2012
1- L’evolució dels cotxes Pàg 1
2- Motors de vapor Pàg 4
3- El petroli Pàg 9
4- Màquina d’expansió Pàg 14
5- Motors d’explosió Pàg 16
6- Motors diesel Pàg 20
7- Cotxes que han marcat época Pàg 35
8- Evolució dels cotxes clàssics Pàg 73
9- Parte pràctica

EVOLUCIÓ DELS MOTORS

Encara hi ha una llarga tradició de turismes moguts per motorde "oli pesat" (des d'aquells llegendaris Mercedes-Benz 170D "Lola Flores" dels primers '50 o els taxis Seat 1500 amb motors dièsel Barreiros, Matacán o Mercedes adaptats) fins als nostres dies aquest tipus de propulsors han tingut una evolució increïble, però si busquem un producte més dirigit a la utilització per part de les masses hi ha dues marques que destaquen sobre la resta: Fiat i Peugeot(posteriorment PSA en absorbir Citroën).
Sense dubtes, la família Indenor (estrenada amb el 404) de Peugeot va marcar la dècada dels '60. En aquests temps la tecnologia emprada passava per la distribució mitjançant arbre de lleves lateral, varetes i balancins, en aquesta època exisitía també dos motors anglesos que al nostre país gaudir d'enorme popularitat en ser fabricats aquí sota llicència,els Austin-BMC (per a nosaltres primers comtes-Medir i posteriorment Sava-BMC) i els de origne Perkins).
Menció especial mereixen els excel · lents Barreiros EB-4 i Matacán, protagonistes de no poques conversions (molt reeixides gran part d'elles) d'automòbils de gasolina a dièsel (a la web Pell de Toro hi ha disponibles múltiples proves de vehicles adaptats, resultant potser de les méscridaneres la d'un R12 amb motor Sava-BMC).

Posteriorment, a mitjan dels anys '70, es va produir a nivell europeu un fenomen de "dieselització del motor mitjà de gasolina", procés que va permetre el pas a distribucions mitjançant monoárbol en culata i règims de gir més alts (de les 3500 es va saltar gairebé a les 5000 revolucions per minut). Nuevamente Peugeout va marcar el camí a seguir amb el motor1.35 (posteriorment 1.5) de bloc d'alumini, però qui va donar en el clau va ser Volkswagen amb el 1.5 derivat del motor del Golf, que aviat va passar a ser 1.6 i que va tenir en la seva versió GTD (turbodièsel) un notable impacte a Espanya.
Amb plantejaments similars (i major o menys grau d'eficiència) van aparèixer al mercat europeu motors 1.6 de Ford, Opel i Renault, el 1.8 de Fiat (que també vanmuntar els Seat Ritme, Ronda, Màlaga i Eivissa) i fins i tot un 2.1 (de alumini) per equipar el Renault 20. A nivell espanyol es van seguir evolucionant els motors esmentats anteriorment, passant també a equipar distribucions mitjançant arbre de lleves en culata.
Al començament dels anys '80 es va produir el "boom" dels motors dièsel en turismes amb l'aparició del motor de Peugeot denominatXUD-9, que en un primer moment va equipar al Talbot Horizon, amb una cilindrada de 1905 cc. i 65 cv. de potència (motor que pràcticament ha arribat als nostres dies). Sens dubte aquest va ser el model que va popularitzar la motorització dièsel i va fer que es considerés una alternativa vàlida en matèria de prestacions al motor de gasolina. Novament recorrem a la web Pell de Toro on està publicada unaprova d'època d'un Talbot Horizon Exd.

Aquestes mecáncias, anomenem-de segona generació, van servir també de base per a la creació de vehicles dièsel sobrealimentats, des del Mercedes 300 turbodièsel al Volkswagen Gold GTD amb el seu modest 1.5 de 72 cv. passant per l'Alfa Romeo Alfetta 2000 TD o els indestructibles Peugeot 505 SRDTurbo i GTDTurbo. Models molt destacats d'aquesta generació vanser també els dotats per les mecàniques XUD7T i XUD9T del grup PSA. Va ser l'avantsala a la "època gloriosa" de les mecàniques dièsel que actualment vivim.
Però sens dubte, la gran explosió la va provocar l'aparició de les mecàniques de Injecció Directa a les petites cilindrades (en els vehicles industrials de gran cilindrada ja venia utilitzant-bastants anys enrere), sent primer Ford equipant...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS