Ideas Básicas De La Propiedad Intelectual

Páginas: 6 (1314 palabras) Publicado: 17 de junio de 2012
Idees bàsiques de la Propietat Intel·lectual

Què s'hi pot registrar?
En els Registres de la Propietat Intel·lectual es registren drets, que recauen sobre les obres susceptibles de protecció. Aquestes obres són segons la legislació:
Obres científiques i literàries
Composicions musicals
Obres teatrals, coreografies i pantomimes
Obres cinematogràfiques i àudiovisuals
Escultures, pintures,dibuixos, gravats, litografies, historietes gràfiques, fotografies i obres plàstiques, siguin o no aplicades
Projectes, plànols, maquetes d'obres arquitectòniques o d'enginyeria, gràfics, mapes i dissenys relatius a la topografia, la geografia o la ciència
Programes d'ordinador
Bases de dades
Pàgines web i obres multimèdia
Actuacions d'artistes, intèrprets i executants
Produccionsfonogràfiques, audiovisuals i editorials



Què vol dir propietat intel·lectual?

La propietat intel·lectual és un tipus de propietat que pertany a l'autor pel sol fet de la creació original d'una obra literària, artística o científica (art. 1 LPI), i que li confereix drets de caràcter personal i patrimonial, consistents en la plena disposició i el dret exclusiu a l'explotació de l'obra, sense méslimitacions que les establertes a la llei. Això implica que l'obra no pot ser utilitzada o usada sense la prèvia autorització, onerosa o gratuïta, de l'autor.
L'autor no té necessitat de fer cap tràmit administratiu per fruir de la propietat intel·lectual de la seva obra. Per tant, la inscripció en el Registre de la Propietat Intel·lectual és sempre un tràmit voluntari. Tanmateix la inscripció serveixcom a mitjà de prova que acredita qui és l'autor i a qui corresponen els drets d'explotació. Es considera que el dret existeix tal com es declara en el Registre llevat que es provi el contrari.
La propietat intel·lectual té la seva manifestació en dos tipus de drets: els morals i els d'explotació.

Drets morals


Drets d'explotació
A l'autor corresponen també en exclusiva els dretsd'explotació de la seva obra en qualsevol forma. Els principals drets d'explotació previstos a la llei són: 
Reproducció: fixació de l'obra en un mitjà que permeti la seva comunicació i l'obtenció de còpies. 
Distribució: posada a disposició del públic de l'original o còpies. 
Comunicació pública: tot acte pel qual una pluralitat de persones poden tenir accés a l'obra sense prèvia distribuciód'exemplars.
Transformació: traducció, adaptació i qualsevol altra modificació en la forma de la qual es derivi una obra diferent.
Obres completes: la cessió dels drets d'explotació sobre les seves obres no impedirà a l'autor publicar-les reunides en col·lecció escollida o completa.


Durada dels drets
Els drets d'explotació duren en l'actual legislació, tota la vida de l'autor i 70 anys després dela seva mort o declaració de mort, moment en el qual l'obra passa al domini públic, podent ser utilitzada per qualsevol sempre que es respecti la seva autoria i integritat. Els drets morals, pel seu caràcter personalíssim van vinculats a la vida de l'autor. Tanmateix els drets d'autoria i integritat de l'obra poden ser exercits, sense límit de temps, pels hereus o persona designada per l'autor. Eldret a decidir la divulgació de l'obra inèdita de l'autor el poden exercir les mateixes persones, durant 70 anys des de la mort de l'autor.
 
Límits als drets d'autor
Tot i que els autors de les obres gaudeixen d'un amplíssim ventall de drets sobre les mateixes, aquests han de cedir en determinats casos enfront un interès social més ampli de promoció i desenvolupament de la cultura. Aquestesrestriccions es concreten en la possibilitat de reproduir l'obra o part de la mateixa sense necessitat d'autorització expressa de l'autor en els següents casos: 
Per donar constància en un procediment judicial o administratiu.
Per ús privat del copista.
Per ús privat d'invidents.
En cites i ressenyes, amb finalitats docents o d'investigació, indicant la font i el nom de l'autor.
Amb ocasió...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • propiedad intelectual
  • propiedad intelectual
  • PROPIEDAD INTELECTUAL
  • Propiedad intelectual
  • Propiedad Intelectual
  • PROPIEDAD INTELECTUAL
  • Propiedad intelectual
  • Propiedad intelectual

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS