INDIANES

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 5 (1176 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 7 de enero de 2015
Leer documento completo
Vista previa del texto

A. MARC DEL L’EXPOSICIÓ
El Saló del Tinell és un dels tres edificis que formen el Palau Reial Major de Barcelona. Va ser manat a construir pel rei Pere el Conqueridor a Guillem Carbonell, l’arquitecte. Va ser construïda entre els anys 1359 i 1370.
Primer de tot, cap a l’ant 1493, aquest saló és on hi tenien lloc les trobades entre Cristóbal Colón i els Reis Catòlics. Després, cap al segleXVI, va ser transformat en Reial Audiència i seu de l’ Inquisició. Més tard les monges del convent de Santa Clara van convertir el saló en església a l’any 1718, i una vegada les monges van deixar d’utilitzar-lo, va tornar a ser restaurat en l’any 1936.
Actualment el Saló del Tinell està obert a ser llogat per l’ajuntament per fer-hi tot tipus de concerts, exposicions, conferències i altres actesde prestigi. Te un aforament de fins a 400 persones.
L’exposició està organitzada seguint un recorregut fix i per edats i segles, evitant així que la gent se salti etapes o les vegi desordenades. Hi ha un audiovisual gran que explica en resum la implantació de les fàbriques d’Indianes a Catalunya, el que va comportar, beneficis i conseqüències, etc. Hi ha vitrines expositores amb mostresd’indianes diverses. L’iluminació és de let amb una llum no molt forta per evitar així que es danyin els teixits d’indianes.


S
sSaló del tinell buit; s’hi pot veure bastant l’estructura interna.B. CONTINGUT DE L’EXPOSICIÓ
L’objectiu de l’exposició és ajudar a la gent a valorar com en temps passats les societats van aconseguir tirar endavant. En els períodes en quevivim la gent passa de ser optimista a pessimista; observant els desastres del passat ens ajuden a comprendre’ls però també ens ensenyen com seguir avançant. L’exposició d’ indianes ens mostra el camí que va fer la Barcelona antiga al llarg de l’edat moderna gràcies a les seves habilitats tèxtils i el comerç a llarga i curta distància que els va ajudar a superar els moments de desànim.
Lesindianes eren un tipus d’estampat sobre teles de cotó o llí que inicialment no es fabricaven a Espanya sinó que es teixien a l’Índia. Quan se’n va prohibir l’exportació des de l’Índia a l’interior d’Espanya pel govern britànic se’n van començar a fabricar a les fàbriques d’aquesta, forçant l’expansió del comerç interior no exterior.Mostra d’indiana


La fabricació d’indianes a Barcelona vaser impulsada per comerciants, mestres artesans i botiguers, molts d’ells vinculats al treball tèxtil. Primerament van recórrer a tècnics estrangers per obtenir els coneixements necessaris per a l’elaboració dels colors i per al procés d’estampació.
Les indianes agradaven tant al públic femení ja que apart de fer-se uns vestits excepcionals amb aquestes teles estampades, també servien per redecorar la casa; es trobaven en cortines, tapisseria del mobles de les sales i les habitacions, folrat de parets, ornamentació de les façanes i robes de llit. El públic femení les adorava ja que eren associades a la bellesa i embelliment dels espais.
Roba feta d’indianes.
Ús de les indianes per a l’embelliment i decoració domèstics.

Les fàbriques d’indianes tenien unaforma especial d’organitzar el treball i la producció diferent als mètodes del taller artesà o la indústria domiciliària. La part de producció la concentraven en un únic espai i la divisió del treball en ells mateixos. A cada fàbrica s’hi feien fins a divuit activitats diferents, dutes a terme pels respectius especialistes sota les ordres dels fabricants i majordoms.
Les divuit classes detreballadors en una mateixa fàbrica d’indianes eren les següents: fabricants, gravadors, enceradors, majordom dels teixidors, dibuixants, mossos per al brunyidor, encarregat de les peces i de la seva venda, estampadors o pintadors, majordom del prat, ordidors, mossos per ajudants d’estampadors, peons del prat, teixidors, peons, mossos del prat, dones i nens, brunyidor i conductor del carro.

Mostra...
tracking img