Ingles

Páginas: 5 (1016 palabras) Publicado: 24 de marzo de 2014
Comentari de text

1. Introducció:
El conte es titula,Les tres pomes. Procedeix del llibre mil y una nits. Les mil i una nits no té un únic autor sinó que va ser originada i difosa de manera oral per homes i dones de països molt diversos, que n’utilitzaren les faules per distreure i instruir els seus oients. Xahriar és el narrador que explica tots els contes d’aquest llibres.
Aquest llibreserveix per entretenir a la gent,sobretot als nens. Va ser difós per homes i dones via oral.
El gènere principal es la literatura medieval i el subgènere es la literatura d’Orient.
2.Contingut temàtic:
Aquest conte s’anomena les tres pomes perquè a causa d’aquestes tres pomes es descobreix qui havia estat el culpable de la mort d’aquella dona innocent.
La tema principal es que l’aparençaenganya,que fins que ni tinguis proves clares no jutgis i el subtema l’engany.
Aquest conte tracta sobre un califa i el seu visir. Un dia troben un bagul al riu i quan el van anar a obrir es troben la mà d’una dona jove. El califa li diu al visir que això es mereix un càstig i que vol que en tres dies li porti a l’assassí d’aquella pobre dona si no el crucificaria. Aleshores,passen els tres dies iel visir no troba a l’assassí i el califa el crucifica,però abans de que això passi, dos homes diuen que ells han estat els assassins però el califa diu que necessita probes i un dels dos li explica que aquella dona era la seva cosina i la seva muller i que ell es pensava que li posava les banyes ja que un dia va anar a comprar pomes y es va trobar a un esclau negre pel carrer dient que aquellapoma la havia agafat de casa de la seva amant i que el seu marit banyut les havia anat a comprar. Llavors va anar a casa corrents i va matar a la seva dona perquè pensava que li havia estat infidel,fins que mes tard va arribar el seu fill i li va dir que un esclau negre li havia pres la poma. Llavors el califa va dir que qui havia de morir era l’esclau i va ordenar a un altre visir que el portes.L’últim dia quan el visir ja no sabia que fer per trobar a l’esclau fins que de sobte va aparèixer la seva filla amb una poma a la butxaca que deia que li havia portat l’esclau de la casa, en Raihan. Llavors el visir li va preguntar a l’esclau que d’on havia tret aquella poma i li va dir que se l’havia pres a un nen. Llavors,el visir va saber que ell era l’esclau culpable de la mort d’aquella dona i liva perdonar la vida per haver confessat el crim a canvi de que sigués el seu esclau.
La primera part des del 5 fins al 40 es on descobreixen el cofre y el que hi ha al seu interior. La segona part des del 40 al 70 on s’origina la recerca de l’assassí. La tercera part és del 70 al 170 que és la part on el primer que diu que és culpable dona proves i explica l’historia. La quarta part és des del170 fins al final, al 215 que és on s’enxampa a l’esclau que és el culpable i el maten.
Personatges:
Califa: És una bona persona amb bones intencions d'ajudar els altres assegurant que els governants i els walíes facin bé la seva feina i que cap persona tingui queixes contra ells. També és solidari i s'apiada de les desgràcies dels altres però el dolent d'ell és que busca la justícia sigui comsigui sense importar-li la possible innocència de l'inculpat. Te una caracterització indirecta,és un personatge pla i principal.
Giafar (Visir): Servent del califa. Obedient. Fa el que li diu el califa sense protestar. Es rendeix fàcilment davant els seus problemes. Te una caracterització indirecta,és un personatge pla i principal.
Aquest conte està escrit en present a l’època medieval. Estaambientat en un poble qualsevol de gent humil i pobre. Està narrat en 3a persona i el narrador és omniscient.
3.Estructura del text:
Està escrit en prosa i és una narració on hi predominen les oracions compostes. les funcions del llenguatge que apareixen més al text són la comunicativa i asseverativa. La freqüència de les categories morfològiques en aquest text són els noms i els verbs. Els...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Ingles
  • Ingles
  • Ingles
  • Ingles
  • Ingles
  • Ingles
  • Ingles
  • Ingles

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS