Inspeccion Ocular Tecnico Policial

Páginas: 28 (6905 palabras) Publicado: 4 de mayo de 2015






LA INSPECCIÓ OCULAR TÈCNICOPOLICIAL
1.1 INTRODUCCIÓ

La investigació de qualsevol fet delictiu comporta una primera fase, on l'investigador es planteja una sèrie de qüestions que li han de permetre formar-se una opinió sobre el mateix i procedir així a marcar una línia d'investigació per tal d'intentar la seva resolució.

Estudi dels testimonis muts

Així deduïm que l'estudi de totespai físic on s'hagi produït l'il·lícit penal o hi hagin tingut contacte l'autor, la víctima o els objectes amb ells relacionats, serà, atenent a la tipologia del delicte, un punt clau en la investigació del fet.


1.2 CONCEPTE

Aquesta acció d'examinar alguna cosa amb atenció i atenent a una finalitat concreta s'entén com inspeccionar. Així tradicionalment hem sentit parlar en matèriad'investigació de delictes, de la inspecció ocular del lloc dels fets.
Per altre banda, la presència judicial en el lloc dels fets es redueix pràcticament als fets penals més rellevants, sobretot en el casos on apareixen cadàvers o que generen una important alarma social. La resta de casos, que són la gran majoria, són els membres dels serveis de policia científica els encarregats de executar aquestafunció.
Aquest estudi dels testimonis muts es fa mitjançant la inspecció ocular, inspecció que quan es realitzada per personal especialitzat i amb una sèrie de requeriments tècnics és coneix com Inspecció Ocular Tecnicopolicial.

Respecte a l'anterior definició, i sempre des d'un punt de vista policial, cal fer una sèrie de consideracions respecte alguns dels conceptes que hi apareixen:
sistemàticobservacions
operacions tecnicopolicials





2. - EL LLOC DELS FETS

2.1 INTRODUCCIÓ

En l'estudi del lloc dels fets podem diferenciar dues fases: una primera o que podríem dir-ne preliminar, que correspondria a l'actuació de policies no especialitzats i una segona i que fa referència estrictament a la Inspecció Ocular Tecnicopolicial.

Fase preliminar i fase especialitzada

2.2 FASEPRELIMINAR

Comprèn les actuacions dirigides a una primera valoració de la situació, la seva comunicació a la central i prendre les mesures oportunes dirigides a protegir el lloc dels fets i la preservació dels indicis o proves existents així com ha no crear-ne de falses.

El paper important del responsable del operatiu ,

És vital pels grups d'investigació i equips de policia científica quan espersonen en el lloc dels fets, tenir un únic interlocutor vàlid que tingui coneixement de tots els esdeveniments que han succeït. Això permet al investigadors una ràpida comprensió del fet i les seves circumstancies. Alhora és una ajuda valuosa quan a l'inici de l'actuació d'aquests grups, apareixen dubtes respecte al lloc dels fets i les persones relacionades amb ell.

Actuacions bàsiquesIdentificació
Aïllar el lloc dels fets
Preservar l'escenari, objectes, rastres o indicis que pugin ser d'interès per la investigació.
Evitar tocar res, sinó es estrictament necessari






2.2.1- AÏLLAR EL LLOC DELS FETS

Considerarem dos supòsits diferents:

a) Lloc tancat.
És el cas més fàcil doncs els propis límits de l'immoble o recinte permetran un aïllament més efectiu, alpoder aprofitar les parets, murs, etc.. per aquesta finalitat.
Cal considerar com a zona d'interès policia a part del punt concret on s'hagi produït el fet, valorar segons el cas, un perímetre lògic on hi hagi la possibilitat de trobar indicis o objectes relacionats amb el fet.

Exemple: en una vivenda forçada no considerarem solament la vivenda sinó també la ruta d'accés a la mateixa. Aixíceloberts, patis posteriors, balcons veïns, estructures provisionals ( bastides ) etc.. quedaran com a zona d'interès policial.
Amb l'ajuda de la banda senyalitzadora marcarem el perímetre exterior i si en el lloc dels fets hi ha un punt de molt interès o trànsit obligat, establirem un camí per on circular fins accedir-hi. Fora d´aquest camí, caldria evitar trepitjar.

En cas necessari és...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • PARTE DE INSPECCION TECNICA POLICIAL
  • Inspección Ocular Técnica En La Escena Del Crimen
  • INSPECCION OCULAR
  • Inspeccion ocular
  • inspeccion ocular
  • LA INSPECCION OCULAR
  • Inspección ocular
  • Inspección Ocular

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS