Introduccion Economia

Páginas: 79 (19717 palabras) Publicado: 4 de noviembre de 2012
Introducció a l'Economia ActuaL
 
 
L'Economia és la ciència que intenta administrar els recursos limitats donats per la naturalesa amb l'objectiu de cobrir les necessitats humanes bàsiques.
Per tant, la finalitat de l'economia és la de administrar els béns per a que la gent visqui amb les necessitats bàsiques completes. Satisfer necessitats bàsiques.
 
La qüestió és si realment escobreixen aquestes necessitats... Evidentment que NO, d'aquí que existeixin el 1er món i el 3er món i les diferències entre ells.
 
Exemples de ineficiència econòmica: 35.000 nens moren al dia de gana, 3.000 morts de Sida al any, 700 milions d'infants viuen al carrer,
 
La majoria de la població no pot satisfer tals necessitats per a un mal funcionament de la economia i a una sèrie de mecanismeseconòmics que fan que hi hagi gent molt enriquida i gent que no satisfà ni els recursos mínims per a subsistir.
 
Mecanismes que enriqueixen a uns i empobreixen als altres:
 
EL COMERÇ INTERNACIONAL
 
El comerç internacional és un dels signes més clars de globalització, vivim en una economia globalitzada. Toquem productes que venen d'arreu del món en molts instants de la nostra vida. Els productesvan i venen d'un lloc a l'altre. Amb el pas dels anys el comerç internacional s'ha incrementat enormement, i seguirà creixent per a tres motius diferents:
 
*  Les duanes baixen.
La taxa duanera o aranzel ha baixat moltíssim, de fet, a la Unió Europea ja no hi ha duanes entre els països membres. A la fi de la Segona Guerra Mundial, els aranzels rondaven sobre el 40%, 50 anys més tard, ambla creació del GATT, les duanes baixaren al voltant d'un 4%.
 
*  Per l'actuació de les companyies transnacionals.
            Multinacional-- > empresa que té seu central a un país i que es reparteix en sucursals arreu del món. Ex: Coca-Cola amb seu a Atlanta.
            Transnacional-- > Converteix el món en el seu camp de treball. El procés de producció es fa arreu del món i on mésinteressa: adquireix la matèria a un lloc, la produeix on els salaris són més baixos, envia els residus on les lleis siguin més febles, és a dir, que té els sectors de producció a diferents països segons l'interès econòmic. Dur a terme la deslocalització.  Ex: El Corte Inglés.
Cal dir que moltes d'aquestes empreses són corruptes perquè no tenen un govern concret que els controli.
 
Amb elprocés i les operacions, les empreses transnacionals han fomentat el comerç internacional malgrat que tal comerç realment sigui interempresarial ja que el producte es mou arreu del món però dins de la mateixa empresa.
 
* Perquè hi ha diferenciació de producte.
En lloc de comprar productes genèrics, preferim comprar productes específics. Exportem i importem productes per tal de diferenciar elproducte. El primer producte exportat val a dir que és el cotxe. Per tant, exportem cotxes utilitaris i importem cotxes de luxe. Quan diferenciem entre marques i productes, utilitzem el comerç internacional.
 
 
 Aquest comerç internacional, és bo o dolent?
 
El comerç internacional amb els anys ha anat fent-se injust: els productors cobren menys diners per allò que produeixen, els intermediariscada vegada hi guanyen més diners, i els consumidors paguen el mateix o més amb el pas dels anys. El preu és l'acord que resulta de negociar l'oferta i la demanda  d'un producte., a la pràctica però no s'hi troba un acord equilibrat i sempre són els mateixos els que perden.
Si a això li afegim que els productors solen ser els països pobres, els intermediaris empreses, i els compradors els païsosrics, la cadena de desigualtats torna a ser present.
Així doncs, els intermediaris s'aprofiten de la poca força negociadora dels productors i aconsegueixen que venguin els seus productes a un preu mínim, sovint ridícul.
Ex molt clar: el cafè.
 
El comerç just, per la seva banda, seria aquell que no utilitza intermediaris.
 
 
 
Informe sobre el desenvolupament humà
El PNUD ( programa...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Introduccion a la economia
  • Introduccion A La Economia
  • Introducción a la economía
  • Introducción A La Economía
  • introduccion a la economia
  • introduccion a la economia
  • Introduccion economia
  • Introducción a la economía

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS