Jamala

Páginas: 6 (1267 palabras) Publicado: 5 de enero de 2013
Geografia 2n Batx.

LA CONTAMINACIÓ DE L’AIRE

ELS AGENTS CONTAMINANTS DE L’ATMÒSFERA

La contaminació atmosfèrica es produeix quan s’afegeixen a l’atmosfera gasos que són resultat de l’activitat humana.
Principals gasos contaminants i les activitats humanes que els produeixen:

GASOS CONTAMINANTS | ACTIVITAT HUMANA QUE EL PRODUEIX |
Diòxid de carboni | Tots els processos de crema decombustibles fòssils: gas, derivats del petroli i carbó |
Diòxid de sofre (SO2) | Principalment, la combustió de carbó i fuels pesants, que contenen sofre com a impuresa. |
Òxids de nitrogen (NOx) | Crema de combustibles fòssils i processos d’adobament. |
Ozó (O3) | Format pels rajos solars quan incideixen sobre els gasos d’escapament dels automòbils i de les calefaccions. |Clorofluorocarburs (CFC) | Propel.lents d’aerosols i refrigerants en aires condicionats i frigorífics |
Metà (CH4) | Conreu d’arròs, cria de grans herbívors |

ELS EFECTES DELS GASOS CONTAMINANTS DE L’ATMÒSFERA
Els gasos contaminants provoquen diversos problemes mediambientals:

1. L’EFECTE HIVERNACLE

El metà, els diòxids de nitrogen i, principalment, els diòxid de carboni són gasos anomenatsd’efecte hivernacle. Aquests gasos permeten passar la llum i la calor del sol des de l’espai fins a la Terra, però després les deixen escapar amb dificultat. El resultat és que la temperatura de tot el planeta puja.

L’efecte hivernacle pot produir grans canvis en el clima i, com a conseqüència, es podrien desgelar els pols. El nivell del mar pujaria i algunes zones costaneres podrien quedar negades.Les conseqüències d’un progressiu escalfament de l’atmosfera són desconegudes i tampoc hi ha un consens de com pot afectar el planeta i les diferents regions. El que es preveu és qui hi pugui haver dos tipus de conseqüències:

A curt termini, es preveuen desordres climàtics i un augment dels extrems climàtics (sequeres, inundacions....)

A llarg termini, algunes de les conseqüènciesprevisible són:
- l’augment del nivell del mar
- la intensificació de les tempestes amb variacions dels règims de precipitacions
- un increment dels episodis de sequeres i inundacions.

2. LA PLUJA ÀCIDA

Els òxids de nitrogen (NOx) i el diòxid de sofre(SO2) produeixen la pluja àcida. Aquests dos compostos, transformats en àcid sulfúric o nítric per la combinació amb l’oxigen i l’aigua del’atmosfera, cauen a la superfície terrestre juntament amb la pluja, la neu, la gebrada o la boira, i acidifiquen els sòls i els llacs.

L’acidificació del sòl provoca com a principal conseqüència l’alentiment del creixement de la vegetació i un afebliment general de les plantes, que es tornen més vulnerables davant de les gelades i la salut de persones i d’animals.
Els danys als arbres i alsòl: els efectes de la pluja àcida en la vegetació han estat estudiats en àmplies zones del nord d'Europa i d'Amèrica del Nord. Els efectes comprovats han estat la corrosió de les fulles i una reducció general del creixement dels arbres, que pot acabar amb la seva mort.

L’acidificació de les aigües dels llacs o rius provoca la desaparició de peixos, amfibis, mol.luscos, crustacis. Els llacs morts: lapluja àcida té efectes dramàtics sobre la vida a l'aigua, quan cau directament sobre els llacs o hi arriba des dels turons pels rius i les torrenteres.

Respirem àcid: la pluja àcida, i altres tipus de contaminants que l'acompanyen (neu àcida, boira àcida, deposicions sòlides de partícules i ozó de superfície) ataquen de la mateixa manera els éssers humans i l'entorn natural. La inhalació del'àcid procedent de la boira àcida pot provocar problemes respiratoris, perquè la humitat dels pulmons pot convertir el SO2 en àcid sulfúric

Les zones més industrialitzades dels països desenvolupats són les més afectades per la pluja àcida. Una característica de les pluges àcides és que la circulació atmosfèrica pot transportar les partícules contaminants a centenars de quilòmetres del lloc...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • JAMAL BENAMAR

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS