Jasd

Páginas: 3 (664 palabras) Publicado: 9 de diciembre de 2012
VALENTÍ ALMIRALL:
Polític i periodista català (Barcelona, 1841-1904). Principal líder del catalanisme laic i progressista al final del s.XIX, el 1881 va abandonar el Partit Federal per defensar laconversió del catalanisme en un moviment polític d’àmbit exclusivament català. Va fracassar, però, tant en l’intent d’integrar tots els catalanistes dins d’una única organització (Centre Català) com enels seus esforços per atreure la burgesia catalana cap al catalanisme. El 1885 va ser el principal redactor del Memorial de Greuges presentat a Alfons XII. El 1886 publicà Lo catalanisme en quèsintetitzà el seu ideari republicà, democràtic i autonomista.

JOSEP TORRAS I BAGES:
Eclesiàstic i escriptor català (les Cabanyes, 1846- Vic, 1916). Va intervenir en la redacció de les Bases de Manresa.Nomenat bisbe de Vic, va afavorir el distanciament del carlisme per part de l’església catalana i la reconciliació amb l’estat liberal de la Restauració. En les seves obres va defensar el catalanismecatòlic i conservador, que permetés a l’església recuperar la seva influència social i ideològica, tot afirmant que l’esperit nacional de Catalunya es basava en la religió cristiana, la família i lapropietat. Políticament, va defensar el regionalisme i va donar suport a la Lliga Regionalista.

FRANCESC CAMBÓ:
Fou un polític[->0] català[->1] conservador, fundador i líder de la LligaRegionalista[->2], i ministre[->3] en diversos governs[->4] espanyols[->5]. Va propugnar un Estatut d'autonomia[->6] l'any 1919 per resoldre el denominat problema català, tot i que va acceptar laMancomunitat[->7] com a solució de compromís.
Després de la mort d'Enric Prat de la Riba[->8], Cambó va esdevenir el principal líder de la Lliga Regionalista. Va arribar a ser ministre en dos governs espanyolsconservadors: el 1918[->9] va ser nomenat ministre de Foment, i el 1921[->10] de Finances, en ambdós casos amb Antoni Maura[->11] com a president del govern.
Ell escriví els seus primers articles per...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • jasda`sd
  • jasd
  • jasdad
  • Asknd,jasd
  • sdf,axom y asedas E jasd!

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS