jhggjhjjh

Páginas: 7 (1717 palabras) Publicado: 24 de abril de 2014
Romanticisme: -Moviment ideològic, social i polític relacionat amb la ideologia liberal i amb la revolució industrial. -Moviment Nacionalista s.XVIII-1a meitat del s.XIX. -Recuperació nacional i de les llengües i literatures autòctones. Recuperació de tradicions populars. Característiques: Rebuig dels cànons clàssics, artista: ésser lliure, valors estètics: lletjor, horror, grotesc...,valors essencials: natura, sentiments..., Obres: barreja de gèneres, tons i estils, el sentiments predomina sobre la raó, exaltació del patriotisme i nacionalisme. Protagonistes: exòtics, aventurers, transgressors de la llei, antisocials. Autors destacats: Víctor Hugo, Walter Scott, Heinrich Heine i Edgar Allan Poe. La novel·la romàntica; dues direccions: -Novela històrica (evasió o explicacióde la societat contemporània), -Novel·la psicològica o sentimental: (inadaptació de l'individu a les normes socials). S'introdueix a la península Ibèrica a través de Catalunya. Arriba a Catalunya el 1823 a través de El Europeo.
Realisme: -s.XIX. Incorpora a la novel·la la realitat urbana. Moviment novel·lístic. Rèplica del romanticisme (descriure la realitatsocial contemporània), vol plasmar la Revolucií Industrial. Evita introduir opinions personals i sentiments. Especial la vida burgesa. Concepció didàctica i moralista. Plentegen un conflicte de fons de tipus romàntic. Personatges arquetípics i idealitzats. Es caracteritza per: 1. Introducció d'escenaris i medis de l'entorn de l'autor. 2. Ús de la tercera persona omniscient i punt de vista ambobjectivitat i impassibilitat. 3.Referència a esdeveniments contemporanis. 4.Descripció per crear ambient o donar-li versemblança. 5.Reproducció del registre lingüístic col·loquial, el dialecte o l'argot. 6. Paraules i termes tècnics. 7. Inclusió de documents, cartes i memòries. Autors: Procedents del cosumisme. Influenciats pels novel·listes europeus. Observació metòdica i meticulosade la realitat. S'interessen per la societat. Novel·listes: Stendhal, Balzac i Flaubert (influenciadors en literatura catalana) i Tolstoi, Dickens, Galdós i Clarín.
Renaixença: Paral·lel al Romanticisme i al realisme. De recuperació política i cultural a Catalunya durant el s.XIX. Moviment polític: neix a la burgesia catalana. -1841: Joaquim Rubió i Ors: (crear literatura culta independen dela castellana i restauració de Jocs Florals. -Literats i Capdavanters de la Renaixença: (dignificar la llengua catalana i restavlir la literatura al nivell d'Europa). Retrobar la literatura a l'Edat Mitjana. -Inici: 1833. La Pàtria (Bonaventura) a la revista El Vapor. -Destaquem: Marià Aguiló, Milà i Fontanals i Rubió i Ors. -Institucions: Acadèmia de les Bones Lletres i Univesitat de Bcn.-S'editen gramàtiques i diccionaris. Es vol catalanitzar diferents camps del saber: es crea un programa de recuperació: (literatura culta en llengua catalana i indentificació entre llengua catalana i pàtria). ·Restauració dels Jocs Florals
Naturalisme: (1870). El franès Zolà n'és el màxim teòric i representant. Acceptat amb reserves. La novel·la realista aplica la pràctica científica. -Com a estudicientífic, segueix: Les teories deterministes (Herència biològica, influència del medi i moment històric) i el positivisme: (donar raó els fenòmens naturals a partir de l'observació i classificació). -La novel·la: Intsrument d'observació i expermientació per millorar les condicions socials i el comportament humà. Predilecció pels ambients proletaris. S'imposa al darrer terç de segle. -Zolà: (1840París). S'inspira en Darwin i Taine. Funda el naturalisme. Al estat Espanyol destaquen: Clarín i Galdós.
La poesia: Quan el Romanticisme arriba a Catalunya, escriuen en Castellà. Gènere amb què s'inicia la Renaixença literària. -Jocs Florals: s. XIV a Tolosa de Llenguadoc. Enllaç amb el món medieval. Estimul per molts escriptors: Guimerà, Verdaguer, Oller, etc. Sectors els consideren acrònics i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS